Hat nap múlva, március 5-én, szombaton a parlamenti választások alkalmával 23 párt majdnem 3000 jelöltje méretteti meg magát a parlament 150 helyéért.  A választók száma Szlovákiában nagyjából 4,4 millió. A választások az említett napon reggel 7:00 és este 22:00 között zajlanak az arra kijelölt választási helyiségekben.

 

Jó, ha tudjuk

 

Választásra jogosult az a szlovákiai állampolgár, aki legkésőbb a választások napján (esetünkben március ötödikén) betölti 18. életévét. A választó azokban a választási körzetekben adhatja le voksát, ahol neve szerepel a választók névjegyzékében, és amennyiben váltott ki választói igazolványt, bármelyik választási helyiséget választhatja Szlovákia egész területén.

 

 hirdetes_300x300  

Mielőtt belépnénk a választási helységekbe, érdemes ellenőrizni a személyi igazolvány érvényességét. Érvényes személyazonosságot igazoló igazolvány nélkül nem lehet az urnákhoz járulni.

 

A paraván mögött az előzőleg kézhez kapott szavazólapok közül kiválasztjuk az általunk támogatni kívánt párt listáját. Amennyiben csak a pártra kívánunk szavazni, bárminemű jelölés nélkül betehetjük a kiválasztott szavazólapot a borítékba, lezárjuk azt, és bedobjuk az urnába. Amennyiben konkrétan jelöltekre is akarunk szavazni, az általunk választott szavazólapon legfeljebb négy nevet karikázhatunk, pontosabban, a nevek előtt szereplő számokat.

 

Ha hibázunk, akkor sem történik semmi, a választási bizottság kérésünkre ad egy teljesen tiszta, új listát. A választási bizottság tagjai azonban nem karikázhatnak vagy javíthatják ki helyettünk a szavazólapot.

 

Ha szavazólapunkon több mint 4 nevet karikázunk, akkor a jelöltekre leadott szavazatokat a számlálásnál nem veszik figyelembe, de ettől még a pártra leadott szavazat érvényes. Négynél kevesebb jelöltet lehet karikázni, az így eladott szavazat a jelöltekre érvényes.

 

Nagyon fontos, hogy a nem felhasznált, vagy a rosszul kitöltött szavazólapokat (pártlistákat) az erre kijelölt urnába kell beledobnunk, ellenkező esetben a választási bizottság 33 eurós bírságot róhat ki ránk.

 

Amennyiben a szavazó nem tudja kitölteni a szavazólapot egészségügyi okokból, vagy mert bizonyos körülmények miatt nem tud írni olvasni, és azt jelzi a választási bizottságnak, annak a választónak joga van a szavazásra kijelölt helyre (a paraván mögé) segítségként magával vinni egy személyt, aki az ő utasításai szerint kiválasztja és kitölti a szavazólapot, borítékba helyezi és bedobja az urnába.

 

Az a választó, akinek egészségi állapota miatt nincs lehetősége a választási helyiségben szavazni, kérvényezheti a választási bizottságtól a mozgóurnát.

 

TASR

Nyitókép: SME.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!