A csődeljárás és felszámolás alatt álló cégek állami nyilvántartására eddig 12 millió eurót költött az igazságügyi minisztérium. Most további milliókat kereshet az a szoftvercég, amely megnyeri a nyilvántartási rendszer további fejlesztéséről szóló tendert. A programozók bérével kapcsolatban az igazságügyi tárca igencsak bőkezű, a szakértők szerint egyenesen luxusnagyságú javadalmazásokról van szó.

 

Napi 1400 euró

 

Napi 1400 eurót is kereshet a győztes szoftvercég programozója, figyelmeztetett Ján Suchal a Slovensko.Digital polgári társulás tagja, aki felhívta a figyelmet az igazságügy és a pénzügyminisztérium közti szerződésre, amely szerint a legdrágább pozíciók bérezése a 175 eurót is eléri munkaóránként.

 

 hirdetes_810x300  

„Ez nagyon nagy összeg, a cég így a jelenlegi piaci áraknál kétszer többet számlázhat. Nem beszélve arról, hogy a győztes projekteken a végső alvállalkozók az árak ötödéért dolgoznak” – tette hozzá Suchal.

 

EU-s forrásokból

 

A projekt a közigazgatás EU-s forrásokból finanszírozott informatizációjának folytatása, ezekből a pénzekből az állam a vállalatok nyilvántartási rendszerét építi. Az állam az első szakaszban 12 millió eurót költött, a következőben 5,8 millió eurót akar beleölni a projektbe.

 

Az igazságügy és a pénzügyminisztérium szerződésére még az előző igazságügyi miniszter, Tomáš Borec adta áldását. A szerződés március 10-én jelent meg a Szerződések Központi Nyilvántartásában.

 

 

Tomáš Borec (balra) Štefan Harabinnal (jobbra) Forrás: SITA
Tomáš Borec (balra) Štefan Harabinnal (jobbra) Forrás: SITA

 

„Nem ismerem a projekt részleteit, ezért nem tudok érdemben nyilatkozni róla”, mondta a korábbi miniszter az Aktuality.sk-nak.

 

A Most-Híd igazságügyi miniszterét, Lucia Žitňanskát állítása szerint meglepte a szerződés tartalma. „Minden, az információs technológiával kapcsolatos szerződéssel foglalkozni fogok. Ez számomra teljesen új információ. Konkrét szerződések konkrét részeiről van szó, amelyeket át kell néznem.” – mondta Žitňanská.

 

Suchal szerint a felsővezetői pozíciók esetében meg van határozva egy standard, amit a programozónak teljesítenie kell.

 

 

Aktuality.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!