Ladislav Bašternák vállalkozó, akit áfacsalás gyanúja miatt hallgatott ki a rendőrség, a hatóságoknak azt nyilatkozta, hogy a 2012-ben vásárolt lakásokért készpénzben fizetett ki 12 millió eurót. Bašternáktól többek között Robert Fico is bérel egy lakást.

 

Az ügyet a rendőrség újra megnyitotta, de Bašternák egyelőre nem válaszolt, hogyan tett szert 12 millió eurónyi készpénzre. A Pénzügyi Főigazgatóság Bűnügyi Hivatala a vállalkozót azzal gyanúsítja, hogy a lakásvásárlás fiktív tranzakción alapul, és az említett összeg sosem került kifizetésre.

 

Bašternák ugyanakkor ragaszkodik a készpénzes történethez, de egy hagyományos, erre a célre megfelelő táskába legfeljebb 1 millió euró értékű bankjegy fér el 100-eurós címletekben.

 

 hirdetes_300x300  
2560735_atlas_sk
Az áfacsalás miatt kihallgatott vállalkozó, Ladislav Bašternák. Forrás: Atlas.sk

 

Már korábban fel kellett volna tűnnie a hatóságoknak

 

„Egy ilyen nagy értékű készpénzes tranzakció már a 2012-es évet megelőzően is gyanús lett volna, és bármelyik tapasztaltabb ellenőrben felmerült volna a csalás elkövetésének fokozott lehetősége”,

 

nyilatkozta Renáta Blahová, adótanácsadó.

 

Petra Hanzelová és Daniela Slobodová adóellenőrök ennek ellenére négy évvel korábban jóváhagyták Bašternák ügyletét, ahogy a vállalkozó csaknem 2 millió eurós adó-visszaigénylési kérelmét is. A további visszaigénylések ellenőrzését az illetékes adóhivatal már nem kívánta ellenőrizni – igazgatóját, és ellenőr-osztálybeli igazgatónőjét nemrég előléptették.

 

A képen František Imrecze, a Pénzügyi Főigazgatóság első embere, aki szerint a Bašternák-üggyel politikai játékba rángatnák a hatóságokat. Forrás: HNonline.sk
A képen František Imrecze, a Pénzügyi Főigazgatóság első embere, aki szerint a Bašternák-üggyel politikai játékba rángatnák a hatóságokat. Forrás: HNonline.sk

 

A készpénzes adásvételeket épp 2013-tól korlátozták

 

2013-tól már a készpénzes forgalom maximális értékét törvény szabályozza: jogi személyek legfeljebb 5 ezer, természetes személyek legfeljebb 15 ezer euró készpénz erejéig kereskedhetnek, ennél nagyobb összegekre marad a banki átutalás lehetősége. Aki ezt az előírást nem tartja be, 150 ezer euróig büntethető.

 

Az említett törvény épp a jogtalan, fiktív dokumentációval alátámasztott tranzakciók és adó-visszaigénylések megakadályozása céljából született. Az ilyen üzelmekhez folyamodó vállalatok cégek egész láncolatát hozzák létre, hogy olyan számlákat állítsanak ki, amelyek csak részben, vagy egyáltalán nem valós adásvételről szólnak. A lánc végén szereplő vállalat pedig adó-visszaigénylésre tehet szert.

 

j_uLzSLPTtfSF9DkVhav4A-Pod-a-legendy-mal-Napoleon-z-miesta-nov-ho_cas
A kormányfő is bérel egy Bašternákhoz tartozó lakást Forrás: cas.sk

 

Bašternák arra nem adott választ a hatóságoknak, hogyan tett szert 12 millió eurónyi készpénzre, amivel kifizette a valós piaci értéken 1,5 millió eurót érő lakásokat. Az ügyben nyomozó korábbi vizsgálótiszt, Július Šáray szerint az esetet a pénzügyi hatóságoknak azonnal ki kellett volna vizsgálniuk.

 

„12 millió euró készpénz esetében adódik az első kérdés, hogy nem bűncselekményből származó pénzről van-e szó.”,

 

mondta Šáray.

 

A Szlovákiában hatályos törvények szerint 2008-tól a hivatalos szervek kötelesek jelenteni, ha valakinél „szokatlan pénzügyi műveleteket” tapasztalnak. Szokatlan alatt a törvény azt érti, hogy a tranzakcióban szereplő pénzmennyiség nincs reális arányban az ügylet jellegével, vagy ha különösen bonyolult módon valósítják azt meg. Amennyiben a hivatalos szerv a gyanút nem jelenti, 165 ezer eurós büntetéssel sújthatják.  Ennek alapján a rendőrségnek már rég ki kellett volna vizsgálni az ügyet.

 

Mennyit fizet Robert Fico a Bonaparte-i lakásáért?

 

Ladislav Bašternákhoz tartozik a Bonaparte rezidencia is, amelyben Szlovákia kormányfője, Robert Fico is luxuslakást bérel. A lakás havi bérleti díja a rendelkezésre álló adatok szerint 2800 euró. A kormányhivatal nem adott ki információt azzal kapcsolatban, hogy készpénzzel, vagy utalással fizeti-e a kormányfő az ingatlan bérlését.

 

DennikN.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!