Egy magánklinika pénzbeli támogatása nem csak a kormányfő (Kostka-ügy) kiváltsága lehet. Nagyon hasonló esetre derült fény a Szlovák Nemzeti Bankkal (NBS) kapcsolatban is, ami az elért nyereségtől függetlenül minden évben 400 ezer eurót osztott szét különböző támogatási programokon keresztül.

 

A kedvezményezettek között rendszeresen szerepel egy magánklinika, történetesen az NBS épületének szomszédságában működő, Vám utcai Poliklinika Mýtna, ami a Hedak nevű részvénytársaság tulajdonában van.

 

Az említett társaság tavaly például a poliklinika alapzatának, a folyosóinak és más helységeinek javítására és festésére kapott támogatást az NBS programján keresztül, néhány ezer euróval megfejelve azt a fő szennyvízelvezető hibáinak elhárítása céljából.

 

 hirdetes_810x300  
A Vám utcak klinika. Forrás: poliklinikamytna.sk
A Vám utcak klinika. Forrás: poliklinikamytna.sk

 

Mindez persze (az állami kórházak állapotát) látva nem ördögtől való dolog, de az NBS pályázatainak feltétele, hogy az elnyert összegeket közérdekű szolgáltatásokra, vagy „társadalmi, egészségügyi, környezetvédelmi, humanitárius, karitatív célokra” lehet felhasználni.

 

A kiutalt támogatások 10 százalékának kedvezményezettje ugyanaz a cég

 

Az NBS szóvivője, Martina Solčányiová úgy nyilatkozott, hogy a Hedak részvénytársasággal az NBS „jelentős és hosszú ideje tartó kapcsolatot ápol az egészségügyi ellátás területén”, és hogy „az említett tényállás a támogatások megítélésében is megmutatkozik”.

 

A tavalyi évben a Szlovák Nemzeti Bank saját adóbevallása szerint 470 ezer eurót osztott szét, ebből háromszor részesült a Hedak, összesen 40 ezer euró értékben. Érdekes módon az idei költségvetés szerint jelentősen lecsökkentett keretből gazdálkodik a támogatási alap: cca. 200 ezer euróból.

 

Az összegek elosztásáról a végső döntést az NBS kormányzója, Jozef Makúch hozza meg, akinek a parlament előtt is be kellett már számolnia a pályáztatási rendszer működéséről, miután Eugen Jurzyca (SaS) képviselő számon kérte rajta a pályázati dokumentációk közzétételeinél tapasztalt hiányosságokat, amire először a Transparency Interantional hívta fel a figyelmet.

 

ako-nbs-podporuje-verejnoprospesne-aktivity_etrend_sk
A nyereség csökkent, a szétosztott támogatások maradtak. Forrás: etrend.sk

 

Az NKÚ is vizsgálódott

 

Néhány ajándékozási szerződés a Legfelsőbb Ellenőrző Hivatal (NKÚ) tetszését sem nyerte el. A szervezet tavaly vizsgálódott az NBS dokumentumaiban, és újra a Hedak rt. neve került elő. „A dokumentumok vizsgálatakor kiderült, hogy némelyik egészségügyi intézettel az év folyamán több ajándékozási szerződést is kötött az NBS. Például a Hedak rt.-vel 2013-14-ben összesen 5 ilyen szerződés köttetett, aminek eredményeképp a vállalat 92 301,92 eurónyi pénzügyi támogatásban részesült”, áll az NKÚ jelentésében.

 

Az NKÚ arra is figyelmeztet, hogy az összegeket információs rendszerek, személyi számítógépek, biztonsági kamerarendszerek vásárlására vagy helységek felújítására ítélték oda. A hivatal a bank magyarázatát ugyan elfogadta, de javaslatot tett a pályáztatási rendszer átláthatóbbá tételére.

 

Saját előírásait is rugalmasan kezeli a központi bank

 

Az NBS természetesen rendelkezik saját belső előírásokkal, amelyek meghatározzák, milyen célra és milyen feltételekkel ítélik oda a támogatásokat. Ezek között szerepel az is, hogy a központi bank csakis konkrét, közérdekű projekteket támogat, amit a pályázónak alá kell támasztania, és amitől nem térhet el.

 

3-8212dfca553764115b6182078dd34524f3624078_teraz_sk
A képen Jozef Makúch, az NBS kormányzója, tőle balra a háttérben Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter. Forrás: Teraz.sk

 

A Hedak esetében azonban ezt nem teljesen tartották be. A bank 2013-ban aláírt egy szerződés-módosítást a vállalattal, ami feljogosította a céget arra, hogy a gyógyszer-kölcsönhatások kockázatának megakadályozására szolgáló információs rendszer helyett helységek felújítására költse a kapott támogatást.

 

Az NBS egyébként hosszútávú szerződést kötött a Hedak rt.-vel, aminek értelmében a bank összes alkalmazottja (több mint 1050 ember), azok hozzátartozói, illetve volt alkalmazottjai ingyen és bérmentve vehetik igénybe a Vám utcai klinika egészségügyi szolgáltatásait.

 

A központi banktól cserébe a Hedak már korábban bérbe vehetett egy 200 négyzetméteres területet, 3,32 euróért évente (nem négyzetméterenként, hanem összesen). Összehasonlításul: a környékbeli telkek négyzetméterenkénti béréti díja 120 euró körül mozog.

 

 

eTrend.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!