Az SaS felszólította Lucia Žitňanskát, és az egész koalícót, hogy hajtsanak végre személycseréket a Bírói Tanácsban.

 

Nem látnak etikai probélmát

 

Az ok a tanács keddi döntése. A tanács szavazással döntött, hogy a kettős funkció, mely a tanács hét tagjánál áll fenn, akik a bíróságokon is töltenekek be vezető hivatást, nem vet fel etikai kérdéseket.

 

 hirdetes_810x300  

Mivel a bíróságok vezetőit az igazságügyi miniszter nevezi ki, az alkotmánybíróság decemberben úgy döntött, hogy a kettős funkció összeférhetetlen lehet. Ezen keresztül ugyanis a végrehajtó hatalomnak lehetősége van beleszólnia a tanács döntéseibe. A tanács többsége megegyezett abban, hogy az alkotmánybíróság döntése a jövőben kinevezendő tagokra vonatkozik.

 

A szavazás eredménye bebizonyította, hogy az igazságszolgáltatást morálisan alkalmatlan emberek irányítják

 

– véli az SaS.

 

A párt szerint az igazságügyminiszter asszonynak az alkotmánybíróság döntésével összhangban, azonnal le kellene váltania a szóban forgó bíróságok vezetőit. Az SaS továbbá felszólítja a kormánykoalíciót, hogy kormányzati és parlamenti szavazás által váltsa le a tanács azon tagjait, melyek a kettős funkció fenntartása mellett szavaztak.

 

Néhányan elutasítsák a határozatot

 

A miniszter asszony a tanács döntésére reagálva elmondta, hogy továbbra sem gondolja helyesnek, hogy a bíróságok enökei a tanács tagjai legyenek.

 

Lehetséges, hogy a fennálló helyzetet a következő alkalommal, mikor törvénymódosításra kerül sor, megváltoztatjuk

 

– tette hozzá.

 

Márciusban Žitňanská úgy vélekedett, hogy „ez többé-kevésbé azon egyének személyes megítélésén múlik akik éritnettek az ügyben”. Magától értedődőnek kellene lennie, hogy egyéni döntések által oldódjon meg a helyzet. Hozzátette, hogy a jelen törvények nem teszik lehetővé, hogy leváltsa valamely bíróság elnökét, ha az minden kötelezettségét teljesíti.

 

A tánács nem minden tagja tud azonosulni a határozattal. Peter Straka, a tanács egyik tagja azt szeretné, ha ezt a dilemmát fegyelmi tanácsok bírálnák el. Ezét írásban fordult a tanács elnökéhez, hogy kezdődjőn fegyelmi eljárás a bírósági elnökök ellen.

 

Lehetséges ellenvetések

 

Dušan Čimo véleménye, hogy a kettős funkció nem csak etikai kérdéseket vet fel, hanem egyúttal jogi probléma is.

 

Rudolf Čirč a tanács másik a döntés figyelmen kívül hagyásának lehetőségére figyelmeztet. A másik oldalon Igor Burger azt a kérdést veti fel, hogy ez az ügy valóban az etikáról szól-e, esetleg valami egészen másról, mondjuk néhány tag leváltásáról.

 

Az alkotmánybíróság 2011-ben döntött a Bírói Tanácsot és a bírákat érintő törvénymódosításról, melyet Žitňanská, a Radičová kormány igazságügyi minisztereként terjesztett elő.

 

A Smer-SD képviselői beadványa miatt a folyamatot az alkotmánybíróság 2012-ben leállította.

 

Az alkotmánybíróság decemberben Žitňanskának adott igazat, miszerint, a Bírói Tanácsban való tagság összeférhetetlen a bírósági elnöki és alelnöki funkciókkal.

 

forrás: sme.sk

nyitókép: SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!