Robert Kaliňák nemrég váltig állította, hogy az ellenzék gyanúsítgatásai alaptalanok, és soha semmilyen pénzt nem kapott Ladislav Bašternáktól, vagy cégeitől. Az elmúlt napok eseményei és a felmerülő újabb bizonyítékok erre rácáfolnak. Hétfőn lesz a Koalíciós Tanács soron következő ülése, és könnyen meglehet, hogy a kisebb koalíciós válságot előidéző tévédíjak helyett a belügyminiszter személye lesz a fő téma.

 

Robert Kaliňák többszázezer eurót kapott Ladislav Bašternák egyik cégétől. Erre azután derült fény, hogy szombaton a NAKA kommandósai letartóztatták a Tatra banka egyik alkalmazottját, mert az a belügyminiszter és a volt közlekedésügyi miniszter számláin kutakodott. A jelek szerint nem hiába.

 

A B.A. Haus nevű vállalkozás 2014-ben 70 ezer eurós összeget utalt át a belügyminiszter Tatra banka-ban vezetett számlájára, majd további 50 ezer eurót utaltak egy másik banknál vezetett számlára. Az illető céget L. Bašternák alapította 2008-ban, és a cégnyilvántartás adatai szerint azon az éven három részvényese volt a vállalatnak: a MeTIS Consulting, aminek ügyvezetője Marek Turčan, aki Kaliňák ügyvédkollégája és szomszédja, Ján Počiatek nemrég visszavonult közlekedésügyi miniszter, és maga Bašternák.

 

 hirdetes_300x300  
Počiatek többször elmondta, hogy a belügyminiszter jóvoltából került a nagypolitikába. Forrás: Postoj.sk
Počiatek többször elmondta, hogy a belügyminiszter jóvoltából került a nagypolitikába. Forrás: Postoj.sk

 

Újabb adóvisszaigénylések – Počiatek  közvetlenül érintett

 

2008-ban a B.A. Haus 2,4 millió korona (cca. 80 ezer euró) áfa-visszaigénylési kérelmet nyújtott be a Pénzügyi Főigazgatósághoz, ami a pénzügyminisztérium alá tartozik, és aminek akkori vezetője épp Ján Počiatek volt.

 

További lényeges összefüggés lehet, hogy a Bašternákhoz köthető gyanús, többmilliós nagyságrendű készpénzes kifizetés ügyében a rendőrség április 13-án nyitotta meg újra a nyomozást, Ján Počiatek pedig április 18-án nyújtotta be lemondását, mint közlekedésügyi miniszter – különösebb indoklás nélkül. Most az ellenzék azt állítja, hogy az ex-miniszter azért adta vissza mandátumát, mert együtt üzletelt Bašternákkal, és közvetlen kapcsolatba lehet hozni őket a B.A. Haus hivatalos, cégnyilvántartási adatai alapján. Počiatek jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, korábbi nyilatkozata szerint üdülni ment oda.

 

eO_AsWnFSIfsjbsW5-npHw_aktuality_sk
Počiatek már árkon bokron túl van – bármi történjék. Forrás: Aktuality.sk

 

Kaliňák hallgat

 

Bár a B.A. Haus nevű cégből Bašternák 2013-ban kilépett, így közvetlenül nem felel a belügyminiszternek 2014-ben és később utalt összegekért, de azokat „kölcsön visszafizetése” címén küldték Kaliňák számlájára, a kölcsönt pedig valószínűbb, hogy még Bašternák ügyvezetősége idején kapta a vállalat.

 

A belügyminiszter még mindig nem hajlandó nyilatkozni az ügyben, pedig ebben az évben, az eTrend.sk által birtokolt információk szerint, újabb 140 ezer eurós „kölcsöntörlesztést” kapott a B.A. Haustól.

 

Nem biztos, hogy ebben egyeztek meg Ficoval, de épp ma vedte védelmébe Bugár Béla a belügyminisztert. Ide rögtön egy preferencia-felmérését... Forrás: Webnoviny.sk
Nem biztos, hogy ebben egyeztek meg Ficoval, de épp ma vedte védelmébe Bugár Béla a belügyminisztert. Ide rögtön egy preferencia-felmérését… Forrás: Webnoviny.sk

 

 Az asszisztens vallomást tett – a rendőrök megvezették

 

Filip Rybaničot, az SaS-es Jozef Rajtár képviselő asszisztensét a rendőrség 15 órán keresztül hallgatták ki. A 24 éves diák, aki a Tatra banka alkalmazásában áll, a hatóságoknak azt mondta, hogy a megszerzett információit elküldte a médiának, és erről Rajtár is tudott.

 

Vallomása szerint önként követte el tettét, sem külső nyomás, sem fizettség nem motiválta.

 

A rendőrségi jegyzőkönyv szerint a Rybanič egyetértett azzal, hogy nem kér ügyvédet semmelyik eljárás során sem. Ez egyébként egy bevett gyakorlat a rendőrségen, mert ügyvéd hiányában gyorsaban végeznek, a tanúknak vagy őrizeteseknek pedig gyorsabb eljárás ígérnek.

 

Forrás: Pravda.sk
Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova), vállalta el a fiatal asszisztens jogi képviseletét. Forrás: Pravda.sk

 

Lipšic: Rybaničot megfélemlítették

 

Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova), aki elvállta a fiatal asszisztens jogi képviseletét, megtámadja a vádemelési javaslatot. Szerinte ugyanis a kihallgatáson elhangzottakat nem szabadna felhasználni a bíróság előtt, mert félrevezették a tapasztalatlan, fiatal diákot, akinek azt mondták, hogy ha ügyvédet kérne, az csak hétfőn jönne ki, és addig őrizetben kéne maradnia. Lipšic szerint Rybaničot megfélemlítették.

 

A rendőrség természetesen állítja, hogy a törvény betűje szerint járt el.

 

aktuality_sk_bb
Ez súlyosabb lesz, mint a tévédíjak miatti koalíciós krízis. Nem, nem valószínű, hogy Bugár fogja kirobbantani. Forrás: Aktuality.sk

 

DennikN.sk, eTrend.sk, Aktuality.sk, HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!