„Ha a legsúlyosabb ügyek nem kerülnek kivizsgálásra, akkor az emberek felteszik a kérdés, valóban független-e a rendőrség vagy a nyomozók. Ha azok, akkor eredményeket várnak.” – így reagált a Bašternák-botrányra Andrej Kiska köztársasági elnök.
A köztársasági elnök a Rádio Expres vendége volt.
Senki nem gondolhatja azt, hogy ha a Bašternák-ügy kettő vagy három év alatt lesz kivizsgálva, az majd növeli az emberek államba vetett hitét. Ha a lakosok egy aktuális problémát látnak, akkor a megoldásokat is látni akarják és megtalálni a bűnöst.
-tette hozzá. Kiska nemrég a parlamentben utalt már a Robert Kaliňák belügyminisztert érintő botrányokra:

A politikai tanulság levonása egy ügyet sem old meg, arra csak az egyszerű tisztesség képes, mely hatására megnyugszik a közvélemény és lehetővé válik a felelős szervek számára a munka. Így működik ez olyan országokban, ahol igazságos a rendszer és tisztességes a politikai kultúra. De ez Szlovákiában nincs így.

 

 Kiska hangsúlyozta, hogy nem szólította fel a belügyminisztert azonnali lemondásra, de kifejtette saját nézőpontját a botránnyal kapcsolatban.
Ez az a határ, amit köztársasági elnökként nem lépek át. Ha elnökként megneveznék vagy visszahívnék minisztereket, kiállnék az emberek elé és elmondanám a véleményemet. De erről a kormányfő dönt. (..) Én megnevezek problémákat és elvárom a kormánytól, hogy azokat megoldja.

 

Hozzátette, hogyha nem változik az ilyen ügyek kivizsgálásának menete, akkor az emberek bizalmatlansága továbbra is nőni fog, ezért is aggódik a következő parlamenti választások eredménye miatt.

 

forrás: aktuality.sk
kép: Youtube

 hirdetes_300x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!