A Health Policy Institute ötödik éve állította fel a szülészeti osztályok (és klinikák) rangsorát az édesanyák és a szakemberek véleménye, illetve a szolgáltatások minősége alapján. A felmérés a Szülészeti Kalauz nevű projekten belül valósult meg.

 

Tavaly Szlovákiában 54 szülészeten több mint 55 ezer gyermek született, ez átlagosan szülészetenként 1021 újszülöttet jelent. A születések megoszlása elég széles skálában mozog, a Szinnán született 299 gyermektől a Pozsonyi Egyetemi Kórház 3015 lebonyolított szüléséig.

 

A besztercebányai szülészeti osztályt idén bezárták, tehát a felmérésbe a most működő 53-ból 48 szülészet kapcsolódott be.

 

 hirdetes_300x300  

Legjobbak kategóriájukban

 

A projekt mostani évadában négy kategória szerint osztályozták az egyes szülészeteket. A legalacsonyabb kategóriában, ahol csak standard ellátást biztosítanak, a legjobban a pozsonyi Koch Szanatórium végzett az ide sorolt 21 intézményből.

 

Az intenzív ellátást is biztosító szülészetek kategóriájában szereplő 18 intézmény közül a liptószentmiklósi kórház bizonyult a legjobbnak.

 

A harmadik kategóriában, ahol már az újraélesztéshez szükséges eszközökkel is felszerelt szülészetek kaptak helyet, a Trencséni Egyetemi Kórház nyerte el az első helyet – a kategóriában összesen nyolc intézmény szerepelt.

 

A legmagasabb, negyedik kategóriában hat perinatális intenzív centrum közül a Túrócszentmártoni Egyetemi Kórház végzett az első helyen. A perinatális cetrumok esetében már magasfokú szakellátásban részesítik az újszülötteket.

 

rodinka_sk2
Kategóriák szerinti győztesek. Forrás: Rodinka.sk

 

Szakértői vélemények – szigorú kritériumok

 

Az újszülött-osztályokat az egyes kritériumok szerint is rangsorolták, például a szakvélemények, a szolgáltatások minősége és az édesanyák észrevételei szerint.

 

A szakértői értékelésben a technikai felszereltség és a személyzet száma volt a mérvadó, de figyelembe vették az egy kórházi ágyra eső születések számát is, mivel a kórházi ágyak hiánya a szülés és az utána következő ellátások kényszerű meggyorsítását jelentené – ami komplikációkat okozhat az újszülöttnél és az anyánál is. Az élveszületések arányát is beépítették a kritériumba (a Statisztikai Hivatal adatai alapján tavaly 184 halvaszületés történt Szlovákiában, az országos átlag 5,6 ezrelék).

 

A kritérium szerinti rangsor legjobbjai. Forrás: Rodinka.sk
A kritérium szerinti rangsor legjobbjai. Forrás: Rodinka.sk

 

Különösen fontos kritérium a szakértői értékelésnél a császármetszés gyakorisága, ami bizonyos esetekben életmentő lehet, de túlzott indokolatlan alkalmazása nem előnyös: a beavatkozás ugyanis számos kockázattal járhat: komplikációk az altatásnál, hosszabb lábadozási idő, ami káros lehet az anya és gyermek közti kapcsolatra, illetve komplikációk merülhetnek fel a következő gyermekvállalásnál is.

 

A beavatkozás a gyermeket is veszélyeztetheti: légúti szövődmények alakulhatnak ki, illetve később jelentkező megbetegedéseket is okozhat.

 

Tavaly a császármetszések száma 30,2 százalékra esett vissza.

 

Az édesanyák prioritásai

 

A felmérés alapján a szülészetek leginkább azért kaptak plusz pontokat az anyáktól, mert megengedték számukra, hogy hozzátartozóik a közelükben lehessenek a szülés alatt és közvetlenül utána (a válaszadók 90,5 százaléka szerint). Hasonlóképp fontosnak ítélték meg a személyzet hozzáértését (89,1 százalék), a harmadik legfontosabb kritériumnak pedig a szülőszobák felszereltségét tartották (86,8 százalék).

 

Szolgáltatások

 

Ebben a kategóriában olyan lehetőségeket értékeltek ki, mint hogy a hozzátartozók ingyen lehetnek jelen a szülésnél (egyetlen olyan kórház van, ami ezt ingyen teszi lehetővé), illetve hogy hányan lehetnek jelen – a szülészetek fele két embernek engedélyezi, hogy ott legyen a születés pillanatánál.

 

A személyes tér védelme is fontos szerepet kapott. A szülészetek mindössze 12,9 százalékánál lehet találni külön mosdóval rendelkező egyágyas szobákat, 24,3 százalék esetében vannak egyágyas szobák közös mosdóval.

 

Fontos adat még a kórházi ágyakra eső születések száma. Főleg Pozsonyban jellemzően túltelítettséggel küzdenek. A megyék szerinti összehasonlításnál kiderült, hogy Pozsony megyében kifejezetten magas a születések száma a kórházi ágy és napok viszonylatában (2,25 születés/nap/ágy a Kramáre esetében), míg a többi megyében nem haladja meg az 1,04-es értéket.

 

rodinka_sk3
Születések száma ágyanként és naponként megyék szerint. Forrás: Rodinka.sk

 

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: dnes24.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!