Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) elvesztette a türelmét, és úgy módosította a szabályzatát, hogy Kotlebáék önkéntes és a társaság számára nemkívánatos járőrözését korlátozzák. A siker csak részleges.

 

A változtatás július 1-jétől érvényes, de a szabadságolások miatt eddig nem is tűnt fel senkinek. Az új rendelettel kapcsolatban azonban kiderült, nem biztos, hogy olyan könnyű véget vetni az ĽSNS járőrözéseinek, mint ahogy azt először gondolták.

 

A parlamentbe bejutott szélsőjobbos szlovák párt tagjai gyakorlatilag kinevették a ZSSK intézkedéseit, amelyeknek elvileg távol kéne őket tartaniuk a szerelvényektől.

 

 hirdetes_300x300  

„Nevetnem kellett, hiszen a rendőrség járőrei rögtön a szomszédos vagonban voltak, és számunkra teljesen világos volt, hogy miattunk vannak ott. Nem vettem észre, hogy ki akarnának dobni minket a vonatról úgy, ahogy azt a cikkekben írták. Abban az esetben, ha megpróbálnának engem a vonatról kidobni, egy nagyon szórakoztató videót ígérhetek, mert máshogy engem innen nem távolítanak el, csak erővel.”

mondta Milan Mazurek, az ĽSNS parlamenti képviselője, aki a párt „járőrözéseit”  vezeti.

 

Mazurek kijelentette, hogy jelenlétük a vonatokon nem fog csökkenni, a párt azon dolgozik, hogy több járatra is kiterjesszék azt.

 

13323568_1137244336297194_1008594212477873553_o-2000x1125_dennikn_sk
Védelem, vagy félelmkeltés? Szolgálat, vagy a dominancia hirdetése? A nagypolitika mulasztásait és a jogállam réseit használják ki. Forrás: DennikN.sk

 

A szabályzat megváltoztatása nem elég

 

A ZSSK szerdán azt nyilatkozta, hogy bár egyetlen egyszer távolították el Kotlebáékat a vonatokról, kétséges, hogy egyáltalán megtehetik-e.

 

Az új szabályzat lényegében megtiltja, hogy a szerelvényeken pártok logóit, jelszavait vagy programját terjesszék a ZSSK külön engedélye nélkül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet egy párt logójával ellátott felsőt viselni.

 

„A politikai pártoknak, ahogy más jogi személyeknek is, tudniuk kell, hogy a propagációhoz vagy szórólapok osztogatásához egy szabványos kereskedelmi szerződés szükségeltetik”, mondja a ZSSK illetékese.

 

Az ĽSNS „járőrei” könnyen felismerhetőek a párt logójával ellátott jellegzetesen zöld színű felsőikben, de ha nem osztogatnak szórólapokat és nem propagálják nyíltan pártjukat, nincs jogalap eltávolítani őket a vonatról.

 

A járőrözésen kívül a párt propaganda-anyagait is rendszeresen szétosztották. Ha őket magukat nem is, de propagációs anyagaikat sikerülhet kitiltani a vonatokról. Forrás: Cohladas.sk
A járőrözésen kívül a párt propaganda-anyagait is rendszeresen szétosztották. Ha őket magukat nem is, de propagációs anyagaikat sikerülhet kitiltani a vonatokról. Forrás: Cohladas.sk

 

A ZSSK ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy megerősíti a vonat személyzeti összetételét az érintett járatokon, és fokozzák az együttműködést a rendőrséggel.

 

Kotleba egy másik parlamenti képviselője, Milan Uhrík azzal érvel, hogy ha jól végezné a ZSSK a munkáját, az ő „járőrözéseikre” nem lenne szükség. Az extrémizmusra szakosodott szakértők azonban egyetértenek abban, hogy a vonatok ellenőrzése Kotlebáék részéről nem más, mint egy nagyon olcsó de kellően feltűnő kampány.

 

 

Aktuality.sk

Nyitókép: facebook.com/Milan Mazurek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!