A sorozatban kilencedik ellenzéki tüntetésen a Bonaparte lakókomplexum előtt a a Fehér Holló (Biela vrana) díjjal kitüntetetteken kívül ismét a politikusok szóltak az emberekhez.

 

Ezek egyike volt az OĽaNO-NOVA frakció tagja, Alan Suchánek, aki kijelentette, hogy ha Robert Fico kormányfő szeptember 15-ig nem váltja le posztjáról Robert Kaliňák belügyminisztert, akkor szeptember 16-ra általános tüntetést javasol. Ez a nap mozgalmas lesz a főváros számára, ugyanis ekkor kerül sor az Európai Uniós vezetők csúcstalálkozójára. Suchánek szerint ugyanakkor legalább 50 ezer embernek össze kellene gyűlnie, ezért felszólította az embereke, hogy hívják meg barátaikat és ismerőseiket is.

 

3
forrás: webnoviny.sk/SITA

 

A tegnapi tüntetésen mintegy ezer ember vett rész, melyet a rendőrség biztosított és nem történt semmilyen incidens. Sucháneken kívül az SaS elnöke, Richard Sulík, illetve Peter Osuský képviselő is felszólalt. Az OĽaNO-NOVA részéről a megszokott módon Igor Matovič és Jozef Viskupič mondtak beszédet. A tiltakozók előtt felszólaltak a Fehér holló díj díjazottja, Ján Mičovský és Ľubica Lapinová is. Előbbi szerint a Bonaparte az ország legnagyobb problémájának szimbóluma. „Meg vagyok róla győződbe, hogy az épület és az emberek is  elesnek. Elesett a Bastille, elesik a Bonaparte és önök is” – üzente Ficonak és Kaliňáknak.

 hirdetes_810x300  

 

Lapinová emlékeztetett, hogy Szlovákiában aki lelkiismeretesen végzi munkáját, elveszíti azt. Igor Matovič szerint Robert Fico feleségének lelkiismeret furdalása van, mert a múlt heti tüntetésen integetett a tüntető embereknek a Bonaparteban található lakásából. A tüntetésen az YPS zenekar szórakoztatta a jelenlévőket, Az emberek a füttykoncert mellett a már megszokott „lemondani” és „szégyen” szavakat skandálták dobszóra. A rendezvény a szlovák himnusszal ért véget.

 

2
forrás: webnoviny.sk/SITA

 

Mint az ismert, az ellenzék Robert Kaliňák lemondatásáért tüntet a Ladislav Bašternák vállalkozóval való gyanús kapcsolatai és üzleti ügyei miatt. A kormányfőtől pedig azt kéri, költözzön ki a Bonaparte lakókomplexumból, ugyanis azt adóvisszaélésekből származó pénzből építették. Az  ellenzék nehezményezi azt is, hogy a kormánykoalíció megakadályozta, hogy ezeket az ügyeket a parlamentben is megvitassák.

 

 

 

 

A webnoviny.sk beszámolója a tegnapi tüntetésről.
borítókép: webnoviny.sk/SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!