Túl könnyen, túl gyorsan és egy olyan dolog miatt vádolták meg a pozsonyi ügyészt, Vasiľ Špirkot, ami nem minősül törvénysértésnek. Špirko felügyeli a belügyminiszter elleni nyomozást, és nemrég a NAKA hatalommal való visszaéléssel vádolta meg. A vád ellen az ügyész fellebbezett, és ha rosszul jött volna ki belőle, minden folyamatban lévő ügyét elvették volna tőle – Kaliňákéval együtt.

 

A Főügyészség azonban igazat adott neki, és a Špirko elleni vádemelést megszüntették, mert nem volt kellően alátámasztva a vád. A vádiratban az eljáró nyomozó ugyan törvényekre hivatkozik, de egyáltalán nem fejtette ki, milyen törvénysértést is követett el Špirko.

 

„Épp az ilyen vádemeléseket szüntette meg korábban az Alkotmánybíróság, mert nem vizsgálhatóak ki.”, magyarázta döntését Jaromír Čižnár főügyész. Špirko így folytathatja munkáját. A fellebbezési eljárás ideje alatt is dogozott, ugyanis nem függesztették fel. Iratait ellenben lefoglalták és átnézték, most ezeket is visszakapja.

 

 hirdetes_810x300  
2171553_atlas_sk
A képen Jaromír Čižnár főügyész. Eddig gondosan ügyelt rá, hogy csak olyan ügyhöz adja a nevét, amibe nem bukhat bele. Forrás: Atlas.sk

 

Lehet még folytatása

 

Ezzel azonban még nincs vége. Az ügy további fejleményeként vagy felfüggesztik a vádemelést, vagy újra vád alá helyezik az ügyészt. Ez utóbbihoz a főügyészség felszólításának eleget téve bizonyítani kell a vádakat. Harmadik lehetőségként pedig ott van a fegyelmi eljárás Špirko ellen.

 

A vádat emelő nyomozó szerint Špirko jegyzőkönyvet készített az áfacsalásért elítélt Ľuboš Varga vállalkozóval folytatott nem hivatalos beszélgetéseiről, akivel vádalkut kötött. A jegyzetekből az ügyész vádiratot készített, majd a válllakozó ügyvédjén keresztül elküldte Vargának aláírásra.

 

Kétséges vádak

 

A vádiratban valószínűleg magas rangú rendőrtisztek és a belügyminisztérium néhány munkatársának neve is szerepel. A hatalommal való visszaélés vádja abból származott, hogy a rendőrség szerint Špirko nyomást gyakorolt Vargára, hogy a vádirat nyilvánosságra kerüljön.

 

Az ügyészt ért vádak a kezdetektől gyenge lábakon álltak. A vádemelés jogosságát kétségbe vonta Peter Šamko bíró is. Szerinte az ügyészt túl gyorsan, túl könnyedén vádolták meg, és egyáltalán nem bizonyították a törvénysértés tényét.

 

wrWITyChRlC9qD8XidnELg-Ob-iansky-preukaz-ubo-a-Vargu-z-Panama-Papers_aktuality
A képen Lubos Varga, áfacsalásért elítélt vállalkozó, akinek neve szerepelt a Panama Papers irataiban is. Forrás: Aktuality.sk

 

Igor Matovič (OĽaNO) több más ellenzéki politikussal együtt úgy véli, hogy az egész Špirko-ügyet a politika motiválta, hogy félreállítson egy olyan ügyészt, aki egy érzékeny botrány (Bašternák-ügy) kivizsgálásával foglalkozik.

 

Špirko felügyeli a B.A. Haushoz köthető gyanús tranzakciók ügyében zajló nyomozást, amiben közvetlenül érintett Robert Kaliňák belügyminiszter, Ján Počiatek volt közlekedésügyi miniszter és Ladislav Bašternák vállalkozó. Ez utóbbi áfacsalással gyanúsítja a rendőrség. A nyomozás azt vizsgálja, hogy a B.A. Haus és a belügyminiszter közti pénzügyi utalások törvényesek voltak-e.

 

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!