Robert Fico a közelmúltban élesen kritizálta Rimaszombat polgármesterét, Jozef Šimkot, mert 500 euróval támogatta a Marián Kotlebáék által kiadott „Náš kraj” megyei újságot – ami lényegében az ĽSNS saját propaganda újsága.

 

Nemrég azonban a kormányhivatal úgy döntött, hogy anyagi segítséget nyújt Kotlebának a kisebbségi kultúra finanszírozása céljából. Besztercebánya megye kulturális támogatásként 9400 eurót igényelt négy kérelemben a kormánytól – számol be róla az aktuality.sk portál.

 

Nem szereti a romákat

 

Az egyik, 3000 euróval támogatott rendezvény a Sziklavárhelyen (Hradište) megrendezésre kerülő, a romák életét bemutató projekt. A rendezvény célja, hogy megmutassa emberi sorsokon keresztül a romák életútját és történetét.

 hirdetes_810x300  

 

Kotleba azonban nem ápol jó viszonyt a roma kisebbséggel, parazitának nevezi őket, a cigánybűnözésről és sokat beszél a gyűlésein. „Szép fehér napot kívánok” szokta köszönteni az egybegyűlteket. Legutóbb a párt a vonatos járőrökkel hallatott magáról, de roma workshop-ok rendezésére már korábban is kapott támogatást a kormánytól.

 

Több más projektre is nyertek támogatást, Milan Uhrík (ĽSNS), a megyei hivatal igazgatója szerint ha hasznos projektekhez kapják a támogatás, örömmel elfogadják.  Szerinte a támogatásokat az intézmények maguk igénylik, de mindegyiken szerepel Kotleba aláírása.

 

Korábban már több támogatást is leállítottak 

 

A besztercebányai megyefőnök korábban már elutasított egy támogatást egy besztercebányai egyesülettől, a „Divadlo Štúdio tanca” csoporttól. Leállította a Stop extrémizmu! (Stop extrémizmus!) projektet is, amely bábszínházat szervezett. Kotleba állított már le színházi előadást is, az elhangzott vulgáris szavak miatt.

 

A kormányhivatal még nem reagált az elküldött támogatási kérelmekre. Kotleba legutóbb Marek Maďarič kulturális miniszterrel került összetűzésbe, amikor megállította a nehéz anyagi helyzetben lévő nagyrőcei (Revúca) első szlovák irodalmi gimnázium felújítását.

 

Maďarič akkor keményen támadta a megyefőnököt, Uhrík szerint azonban csak a miniszter csinált belőle politikai ügyet, ők ugyanis nem utasították el a támogatást, csak még nem írták alá, de amint kidolgozzák a részleteket, véglegesítik a szerződést.

 

forrás: aktuality.sk
kép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!