A legtöbb delegált és diplomata péntek reggel érkezik az egynapos csúcstalálkozóra. A nemzeti delegációkon kívül holnap az Európai Tanács és az Európai Bizottság képviselői is megérkeznek Pozsonyba.

 

A pénteki informális csúcson 27 tagország képviselteti magát, 17 delegáció egyenesen a fővárosba érkezik, hat Bécsben landol kereskedelmi légitársaságokkal és három autóval érkezik – mondta a TASR hírügynökségnek a külügyminisztérium szóvivője, Peter Stano. Nagy-Britannia nem vesz részt a találkozón.

 

„A miniszterelnökök és elnökök nagy része péntek reggel érkezik Pozsonyba, mivel a találkozót egynaposra tervezték”

 

Stano szerint a nemzetállamok képviselőin kívül az uniós szervek is jelen lesznek a találkozón, az Európai Tanács és az Európai Bizottság is küld delegációt. A szóvivő elmondása szerint összesen mintegy 300 delegált érkezik Pozsonyba, mellette 1300 újságíró is jön a világ több, mint 60 országából.

 

 hirdetes_810x300  

A számlát is közzéteszik

 

A találkozónak persze költségei is vannak, ezt viszont csak azt követően hozzák nyilvánosságra.  Stano hozzátette, hogy ez a valaha volt legnagyobb miniszterelnöki vagy elnöki találkozó Szlovákia területén. Az EU vezetőinek informális találkozója Brüsszelen kívül utoljára 2007-ben, Lisszabonban volt, amikor aláírták a Lisszaboni szerződést.

 

Az események fő központja a pozsonyi vár lesz.  A delegációkat Robert Fico miniszterelnök köszönti és fogadja majd. A találkozóra eljön Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke, de itt lesz Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. A vezetők az egyik legújabb modern művészeti múzeumot, a Danubiana Meulensteen Art Museum-ot is megtekintik, amely a szlovák-osztrák-magyar határnál található.

 

Az ebédet a Regina Danubia luxus-kirándulóhajón tartják majd, amely 400 férőhelyes, 70 méter hosszú és 11 méter széles. Ebéd közben a hajó elszállítja a vendégeket a Danubiana múzeumba. A sajtóközpont az Incheba Expo Arenaban található, rengeteg munkahelységgel, Tv-kabinnal és közvetítőállomással felszerelve.

 

Miről tárgyalnak majd?

 

Donald Tusk dokumentuma alapján az unió jelenleg nagy politikai nyomás alatt van, a közvélemény euroszkeptikus rétege is egyre erősödik. Az emberek úgy érzik, hogy az EU a migráció, terrorizmus és globalizáció irányítására már képtelen, ezért a Tanács elnöke Pozsonyban egy olyan elvet szeretne keresztülvinni, amely a “kevesebb dolgot csinálni, de aztbsokkal  jobban” elvet képviseli.

 

A DOKUMENTUM LEGFONTOSABB PONTJAI

 

-Az EU vezetőinek tárgyalása a brexit következményeiről
-A 27 országot számláló EU sikerének biztosítása
-több közös vízió, legfőbb prioritás a politikai ellenőrzés visszaszerzése a közös jövő felépítése érdekében
-Az emberek elégedetlenségének vizsgálata a migráció, terrorizmus elleni küzdelem és globalizáció irányítása terén. A problémákat néhány hónapon belül mindenképp meg kell oldani

 

teraz.sk , Körkép.sk
kép: euractiv.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!