Tekintettel arra, hogy nem kockáztathatunk életeket és anyagi javakat, a javításnak meg kellett történnie.“ – mondta Roman Žembera, a Szlovák Útfelügyelet (SSC) vezérigazgatója 2016. szeptember 16-án a Szlovákiát Magyarországgal összekötő medvei hídról.

 

Miért fontos ez a dátum? Leginkább azért, mert a híd súlyos hibáiról már egy 2015 júniusából származó jelentés is részletesen beszámolt.

 

„Az észlelt rendellenesség olyan súlyos, hogy azonnali megszüntetést igényel, ugyanis közvetlen biztonsági veszélyt jelent, és kiterjedése növekedhet. A degradáció mértéke a sérült területeken nem teljesen ismert”

 

Írja az SSC által készíttetett tavalyi jelentés, ami a híd teljes hosszúságában állapított meg olyan sérüléseket, amelyek „megrövidítik a hídszerkezet élettartamát”. A közlekedésügyi minisztérium által elrendelt javítómunkálatok csak egy kis részét képezik a jelentés által felsorolt megoldandó problémáknak. A híd teljes hosszán több tucat hiba található.

 hirdetes_810x300  

 

Már korábban elkészülhetnek a javítási munkálatokkal, Fotó: Körkép.sk, 2016.09.14.
Már korábban elkészülhetnek a javítási munkálatokkal, Fotó: Körkép.sk, 2016.09.14.

 

A jelentés szerint a sérülések nem csak a gépjárművel közlekedőket veszélyeztetik, a sérült járdarész miatt a gyalogosok sem voltak biztonságban. Több helyen korrodálódott a fémbetét, a vasbeton lemez. A korábbi felújítások során nem a projektdokumentációnak megfelelő anyagokat használták, rossz minőségű volt a beton, hiányzott vagy hiányos volt a szigetelés, ami miatt a víz és a jég komoly károkat okozott.

 

Érsek Árpád a felújítás helyszínén

 

Miközben a javítási munkálatok a jelentés által előírt kötelező minimumra szorítkoznak, Érsek Árpád, a Most-Híd közlekedésügyi minisztere pénteken arról beszélt, hogy „ha minden jól megy, szeptember végén a híd újra használható lesz”.

 

 

Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter tíz nappal a híd lezárása után szemrevételezte a munkálatok alakulását, forrás: most-hid.sk
Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter tíz nappal a híd lezárása után szemrevételezte a munkálatok alakulását, forrás: most-hid.sk

 

 

„A hidak technikai állapotára oda kell figyelni, mivel esetükben különösen érvényes, hogy csak annyira megbízhatóak, amennyire egyes részei azok. A medvei híd kulcsfontosságú, mert két olyan országot köt össze, amelyek gazdaságilag és kulturálisan is kapcsolódnak”

 

idézte Érseket a Teraz.sk.

 

A híd felújításának költségvetése 145 184 euró. Az eredeti tervek szerint az átadásra október 14-én kerülhet sor.

 

Azt nem lehet tudni, hogy tesz-e feljelentést Érsek a korábbi cégek ellen, akik csaltak a kivitelezésnél, amennyiben bebizonyosodik, hogy nem a projektdokumentációnak megfelelően jártak el a felújításnál.

 

Fotó: Körkép.sk
A korábbi javítások során nem az előírtaknak megfelelő anyagokkal dolgoztak, itt az eredmény. Fotó: Körkép.sk

 

A szomorú szlovákiai helyzetképet mindenesetre a medvei híd esete is jól illusztrálja. A riasztó és azonnali cselekvést követelő jelentés megjelenésétől több mint egy év telt el – miközben mára a javítás sürgősségéről beszélnek az illetékesek.

 

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az elmúlt egy évben az emberek testi épségét kockáztatták a kivárással. A választások után öt hónapot kellett várni, hogy valami történjen, ami jóval több, mint a Bugár és Fico által kért 100 nap türelmi idő.

 

Persze, az is igaz, hogy egy többségében magyarlakta régió kulcsfontosságú infrastruktúrájáról van szó, amihez nem köthetőek (egyelőre) milliós nagyságrendű közbeszerzések…

 

Erősödő szlovák jelleg a Most-Hídban

 

És ha már szóba került a két, nemcsak kulturálisan kapcsolódó két ország, érdemes egy pillantást vetni a Most-Híd hivatalos honlapjára. Miközben az ellenzékiből Fico koalíciós partnerévé átvedlett vegyespárt két minisztere a legtöbb határon átnyúló kiírással és projektekkel rendelkező minisztériumot kapta az új kormányban (közlekedésügyi és környezetvédelmi minisztérium), a tárcák tájékoztatása ma már jórészt kizárólag szlovákul zajlik.

 

Alább a Most-Híd honlapja. Ugyanaz a hír két nyelven, eltérő terjedelemben.

 

Szlovák nyelvű tájékoztatás a Most-Híd hivatalos honlapján Érsek Árpád medvei látogatásáról, forrás: most-hid.sk

 

Ugyanez magyarul, forrás: most-hid.sk

 

Nem beszélve arról, hogy a medvei híd sorsa a magyarországi polgárok számára is ugyanolyan fontos. A pozsonyin kívül ugyanis ez a legforgalmasabb Duna-híd.

 

Körkép.sk/KL

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!