A galántai Tiszta nap (Čistý deň) nevelőintézetben lakó gyerekek továbbra is az intézményben maradnának és ellenzik, hogy elvegyék az intézet akkreditációját. Ezt az egyik szülő, Silvia Foltýnová mondta, miután a  gyerekek, szüleik és Viera Tomanová gyermekjogi ombudsman találkoztak. A gyerekek nem panaszkodtak a személyzetre és a bánásmódra.

 

„Egyetlen negatív szót sem mondtak az intézetre, mindenki azt mondta, boldogak, hogy itt lehetnek. Az alkalmazottakat saját szüleiknek tekintik.”

 

-mondta Foltýnová. Hozzátette, hogy az intézetben levő fia példaként tekint Peter Tománek igazgatóra. Dicsérő szavakat mondott az intézetről több szülő is. Elutasították a rossz bánásmódról szóló vádakat, elmondásuk szerint rendszeresen tartottak szülői találkozókat és tudtak a gyerekek egészségügyi állapotáról. A szülők átadták a gyerekek üzenetét, miszerint ha áthelyezik őket más intézetben, megszöknek onnan.

 

Natália állítólag önként feküdt le az alkalmazottal

 hirdetes_810x300  

 

Natália, akit állítólag megerőszakoltak az intézetben, a szülők információi szerint önként feküdt le az alkalmazottal. Viera Tomanová gyermekjogi ombudsman elmondása szerint azért érkezett az intézménybe, mert a gyerekek kérték rá. Az intézet jövőjéről még nem akart nyilatkozni, ugyanis az ügy az akkreditációs bizottságra és a munka- szociális és családügyi minisztériumra tartozik. Ő azonban minden esetben védeni fogja a gyerekek érdekeit, tette hozzá.

 

Tomanová látogatásával egy időben tartotta a rendőrség a razziát az intézetben, amely során az iratokat foglaltak le és átvizsgálták az intézményt.

 

A szülők megkeresték Ján Richter minisztert is

 

A gyerekek szülei az elmúlt napok során nyílt levéllel fordultak Ján Richter munka- szociális és családügyi miniszterhez azzal a kérelemmel, hogy ne vegyék el az intézet akkreditációját. A kérésük az, hogy a gyerekek befejezzék a teljes kezelést az intézetben és ne helyezzék át őket sehova. Az akkreditációs bizottság a minisztériumnak különböző hiányosságok miatt azt javasolta, hogy vegye el a Tiszta nap intézet akkreditációját. Ebben az esetben a gyerekeket más intézményekbe helyeznék át.

 

webnoviny.sk
kép: sme.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!