A szlovákiai barlangok látogatóinak 60 százalékát idén a belföldi turisták tették ki. A barlangoknak idén nem csak a kedvező időjárás, de a jelenlegi európai biztonsági helyzet is kedvezett.

 

Az idei év első nyolc hónapja során több mint 520 ezer látogatója volt a szlovákiai barlangoknak,  ami az előző év hasonló időszakához viszonyítva 20 százalékos növekedést jelent.  A barlangászok az utóbbi nyolc év legsikeresebb nyári szezonját zárták.

 

A liptószentmiklósi székhelyű Szlovákiai Barlangok Igazgatóságának (Správa slovenských jaskýň) elmondása szerint különböző faktorok hatnak a látogatottságra.

 

 hirdetes_300x300  

„Az idei évben több turista a más országokban kialakult biztonsági helyzet miatt inkább Szlovákiában nyaralt. Az időjárás is kedvező volt, ami egy fontos mutató” – mondta Ľubica Nudzíková, az egyesület munkatársa a TASR hírügynökségnek kiegészítve azzal, hogy júliusban jelentősen megnőtt a látogatók száma.

 

lol
A Bélai-barlang (Belianska jaskyňa). forrás: szallashelyek-utazas.info

 

Az SSJ hosszútávú célja, hogy a látogatottsági adatok elérjék a 2009 előtti statisztikákat, amikor Szlovákia bevezette az eurót. Ennek hatására a külföldi turisták száma mintegy egyharmaddal csökkent. „A  szomszédos országok nemzeti valutájának gyengülése – Csehország, Lengyelország és Magyarország – miatt megdrágultak az innen érkezők számára a belépőjegyek. Addig sokkal több külföldi látogató érkezett, most a szlovákiai turisták vannak többségben.” -magyarázta a szóvivő.

 

Idén a látogatók 60 százaléka volt belföldi turista. Őket követik a környező országok vendégei, Lengyelországból a látogatók 16, Csehországból a vendégek 12 százaléka érkezett. „A cseh turisták körében nagyon megnövekedett az érdeklődés. Ezzel szemben, januártól kevesebb német nyelvű turistát fogadtunk.” – emelte ki Nudzíková. Az euró bevezetésének köszönhetően évről évre növekszik a kisgyermekes családok száma.

 

Már régóta a Déménfaluban található  Demänovai-szabadság-barlang számít a legnépszerűbbnek. Az utóbbi időben azonban nőtt az érdeklődés a Bélai-barlang  (Belianska jaskyňa) iránt is, amely a Bélai-havasok (Belianske Tatry) legkeletibb részén található. „Nagyon hasonló látogatottsági adataik vannak, az augusztus 31-i adatok alapján mindössze 300 fős különbséget rögzítettek – tette hozzá Nudzíková.

 

teraz.sk
borítókép: visitliptov.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!