Tegnap késő este Pozsony Óvárosában több százan tüntettek Radoslav Števčík óvárosi képviselő lakása előtt. A megmozdulás célja az volt, hogy a tömeg kifejezze egyet nem értését az önkormányzat  tervével, ami korlátozná a vállalkozások nyitvatartását a városközpontban. Eszerint az érintetett vállalkozások este 22:00 után már nem tarthatnának nyitva.

 

A „Párty u Rada” (Parti Radonál) címmel, Facebookon elindult kezdeményezés az üzletek nyitvatartását és a szolgáltatások nyújtásának idejét korlátozó általános érvényű rendelet (VZN) ellen irányul. Az óvárosi önkormányzat a VZN-t még kedden fogadta el.

 

Az önkormányzat szerint a vendéglátóipari és éttermi vállalkozások hivatalosan csak akkor tarthatnának nyitva tovább, mint 22:00, ha három feltételnek eleget tesznek – ez esetben hétköznap éjfélig, hétvégén másnap hajnali 1 óráig tarthatnak nyitva.

 

 hirdetes_300x300  

 

Ľubomír Boháč, a VZN egyik kidolgozója szerint a vállalkozásoknak nincs miért aggódnia, mert többségük már most teljesíti a három feltételt. Radoslav Števčík óvárosi polgármester szerdán azt nyilatkozta, hogy nem írja alá a javaslatot.

 

Azonban ekkor elindult a tiltakozás a közösségi oldalakon, és 6500, az intézkedéssel elégedetlen ember jelezte részvételét. Az megmozdulás azonban valószínűleg illegális volt – nem jelentették be ugyanis a tüntetést az illetékes hivatalban. Ettől független több száz ember érkezett a Vajanského nábrežie területére, zömében fiatalok, hogy tiltakozzanak.

 

A összegyűlt tömeg különböző jelszavakat skandáltak, kulcsokat csörgettek, és felszólították az óvárosi polgármestert, hogy mutassa meg magát. Zenét is indítottak, azt azonban a városi rendőrség kiérkező tisztjei kétszer is kikapcsolták.

 

 

A megmozdulást tucatnyi rendőr felügyelte, és bár különösebb rendbontás nem történt, egy embert őrizetbe vettek.

 

A VZN-t ellenzők szerint a vállalkozások számára az intézkedés végzetes is lehet és negatívan befolyásolhatja az idegenforgalmat az Óvárosban. A lakosok némelyike azonban egyetért az új szabályozással. A környéken lakók a szórakozóhelyek zajára panaszkodnak. A VZN ügyét a helyi önkormányzat valószínűleg októberben tárgyalja majd újra.

 

Teraz.sk

Nyíitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!