A Szlovák Vasúttársaság idén december 11-től újra elindítja InterCity járatait Pozsony és Kassa között. Bár a járatokat korábban épp azért szüntették meg, mert rendkívül veszteségesen működtek, a közlekedésügyi tárca nagy reményeket fűz az új tervhez.

 

Az elvárások szerint az új vonatok nem lesznek veszteségesek

 

Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter úgy gondolja, hogy helytelen volt az IC járatok megszüntetése:

 

 hirdetes_300x300  

„Újra üzembe helyezzük a járatokat, megpróbáljuk megkedveltetni a lakosokkal, akik használják majd. A szerelvények naponta négyszer közlekednek majd, kettő indul el Pozsonyból és Kassára, és szintén kettő Kassáról Pozsonyba. Reméljük, hogy a nyilvánosság elfogadja a kezdeményezésünket és használni is fogja, ez a célunk. Be tudjuk tölteni azokat az idősávokat, hogy a vonatot az utasok előszeretettel használják.”

 

Az elvárások szerint az IC vonatok üzemeltetése már nem lesz veszteséges:

 

„A vonatokat be kell járatni. Ez lesz az egyik leggyorsabb járat Pozsony és Kassa között. Úgy gondoljuk, hogy indokolt lesz használata és a kezdeti hónapok után az utasok megszeretik”

 

-tette hozzá a miniszter. Megerősítette, hogy az IC vonatok megújítása politikai és gazdasági döntés, a legfontosabb az, hogy az emberek érdeklődjenek iránta.

 

Öt vagon alkotja majd a szerelvényt

 

A ZSSK szerint az expresszvonatok Szlovákia nyugati és keleti része közti távolságot körülbelül 4 óra 45 perc alatt testik meg, ezzel az adott szakaszon a leggyorsabb vasúti összeköttetést kínálhatják. A szerelvény öt vagonból áll majd, az utasok rendelkezésére 247 hely áll, melyekhez kötelezőek lesznek a helyjegyek. A vasút arra számít, hogy az IC járatok üzemeltetése három, négy éven belül nyereséges lesz.

 

A ZSSK gazdasági igazgatója és alelnöke, Patrik Horný szerint a piacon nagy érdeklődés mutatkozik az összeköttetés iránt:

 

„Termékünket úgy állítottuk össze, hogy új megközelítést hoztunk létre, hogy nagyobb sebességet, új célcsoportokat találjunk, ezáltal az egész modell gazdaságilag mielőbb nyereséges legyen cégünk számára. Olyan területekre szeretnénk bejutni, ahol támogatják a mobilitást és olyan modern cégként pozicionálhatnánk magunkat, amely az utasokat és ügyfeleket szolgálja.”

 

A gazdasági igazgató nem gondolja, hogy az IC vonatok vesztesége isméét olyan lesz, mint a múltban volt. Elmondása szerint a működtetés utolsó éveiben a veszteség 1,2 millió euróra csökkent. Néhány év múlva a vonatoknak veszteség nélkül kellene működniük. Horný szerint az utasok már készek fizetni a megspórolt időért, ezt a konkurencia is megmutatta, valamint az árszint is más, mind a múltban volt.

 

Egy tanulmány alapján újították meg a járatokat

 

Az IC járatokat januárt 17-én vonták ki a forgalomból, a tartós veszteség miatt azért is, mert a RegioJet társaság új járataival, áraival és szolgáltatásaival már nem tudott versenyezni. Közrejátszott ebben az is, hogy a diákok és nyugdíjasok számára ingyenes utazás biztosításával kevesebben utaztak velük.

 

A közlekedésügyi minisztérium a zsolnai Közlekedési Kutatóintézet  tanulmánya alapján döntött az IC járatok újraindításáról. A tanulmány komplexen értékelte az útvonalban rejlő lehetőségeket és a különböző gazdasági modelleket. Ezek alapján szeretné a vasút különböző intézkedésekkel növelni hatékonyságát ezen az útvonalon és vonzóvá tenni járatait az utasok számára.

 

A RegioJet a legnagyobb akadálynak az ingyenes közlekedést tartja. Aleš Ondruj, a RegioJet szóvivője figyelmeztetett, hogy ez a fő oka annak, miért nem működhet egymás mellett nyereségesen több vonat és üzemeltető, és ezért nem lehet versenyezni tisztességes konkurenciaharc a választók megszerzéséért.  A vállalat szerint az ingyenes vonatozás lett a veszte az előző IC járatoknak is.

 

„Az állam ahelyett,  hogy megoldaná a helyzetet, politikai rendelettel visszahozza azokat a vonatokat, amelyek működésük alatt soha nem voltak nyereségesek.”

 

-tette hozzá a szóvivő. Elmondása szerint az állam politikai lépésekkel igyekszik korlátozni a konkurenciát és a jobb vasúti szolgáltatásokat, ezzel pedig túllép az EU szabályain.

 

„Ha az állam engedi a ZSSK-nak azt a folyamatot, amely által kár éri a RegioJetet és más szállítókat, akiknek bevételt kell termelniük a működéshez, akkor a RegioJet távozik a Pozsony-Kassa útvonalról.”

 

Danko régi álma vált valóra

 

A tervezettel Andrej Danko is jól jár, ugyanis egy választási ígérete is teljesül az IC-k visszahozásával. Ugyan a közlekedésügyi minisztériumot nem SNS-es jelölt irányítja, de mégis sikerült keresztülvinniük a tervezetet. Az állami társaság távozása után egy szabad rés maradt a piacon, a RegioJet pedig árat emelt, kérdés december 11 után hogy alakul majd a piac és a vállalati verseny a társaságok között.
Az északi vasútvonal folyamatos fejlesztése és bővítése sokat segít az ország infrastruktúráján, azonban a déli országrész közlekedési hálózatára is ráférne egy nagyobb beruházás, ugyanis a déli Pozsony-Kassa szakasz rendkívül túlterhelt és elmaradott.  Sok szakasz még mindig nem villamosított.

 

A déli járásokban az állam azzal, hogy beengedte a RegioJetet egyes vonalakra, elismerte, hogy nem tud minőségi szállítást biztosítani ebben a régióban. Pedig igény és lehetőség is lenne rá, ezt bizonyítja, hogy a RegioJet megháromszorozta az utasok számát és nyereségen működik a szakaszokon, kiszolgálva az utasok igényeit.

 

Körkép.sk, webnoviny.sk , dennikn.sk
borítókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!