Razziáznak a szlovák nyelvrendőrök a magyarlakta településeken. A kulturális minisztériumhoz havonta 3-4 bejelentés érkezik az államnyelvtörvény be nem tartása miatt.

 

A minisztérium emberei a 2012-ben módosított szlovák nyelvtörvény előírásait tartatnák be abszurd “megoldásokkal”

 

Például nem engedélyezték, hogy a bősi turistakomp hajóján magyarul is látható legyen a város neve. Kifogásolták azt is, hogy a város honlapján több információ csak magyarul olvasható, a hangosbemondóban gyakran csak magyarul hangzanak el a bejelentések, hirdetések.

 

 hirdetes_300x300  

„Látszólag nagyon jó a szlovák–magyar viszony, de ez az eset is mutatja, hogy az első adandó alkalommal belekötnek az önkormányzatokba”

 

– nyilatkozta Fenes Iván, Bős polgármestere az Új Szónak. A nyelvrendőrség ellenőrzése után a kifogásolt tételeket kijavították, beleértve az önkormányzat magyar képviselőinek nevének megváltoztatását is. Azaz, a honlap magyar nyelvű verziójában is a szlovák sorrend szerint szerepel a képviselő neve: először a keresztnév, és utána a vezetéknév. Abszurd.

 

bos-testulet
Bős honlapja, rajta a képviselők neve szlovák sorrend szerint. Azaz először a keresztnév, utána a vezetéknév. Abszurd. Kép: Körkép.sk

 

A magyar Himnuszt szlovákul kell feltüntetni: Bože, požehnaj Maďara!

 

Az izsai Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum épületének felújításáról készült négynyelvű emléktáblára felkerült a Himnusz első mondata, az „Isten, áldd meg a magyart”.

 

„A kulturális tárca utasítására kiegészítő táblát kellett készíteni, Bože, požehnaj Maďara!” mondattal”

 

– tájékoztatta napilapot Domin István, Izsa polgármester. Az „anno domini” sincs kiírva szlovákul, de az senkinek sem hiányzik – jegyezte meg. Ugyanúgy nem zavarta a nyelvrendőröket a képviselőtestület tagjainak neve. Míg Bősön átiratták a szlovák nyelv szabályainak megfelelően a helyi képviselők nevét, Izsán továbbra is magyar sorrend szerint használják a neveket.

 

izsa
Az izsai képviselőtestület tagjainak neve. Először a vezetéknév, utána a keresztnév. Kép: Izsa honlapja.

 

Következetesség tehát nem nagyon fedezhető fel, inkább buzerálás jellege van az egész akciónak a „nyelvrendőrség” részéről.

 

Ahol lehet, gátolják a kisebbségi nyelv érvényesülését

 

A Magyar Közösség Pártja sajnálatosnak tartja, hogy míg az államnyelv használatát a legszigorúbb módon és teljes terjedelmében megkövetelik, addig a kisebbségi nyelv érvényesülését ahol lehet, gátolják vagy szabotálják.

 

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője, Tokár Géza elmondta, hogy, ezek az ellenőrzések kizárólag a vegzálásról szólnak, teljesen abszurd változtatásokat követelnek.

 

Abszurd, hogy az államnyelvtörvény betartásának ellenőrzésének ilyen nagy figyelmet szentelnek, a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény betartását viszont már nem ellenőrzik ilyen intenzíven

 

– hagnsúlyozta.

 

Rigó Konrád: változás egyhamar nem várható

 

A pontot az i-re pedig a Most-Híd kulturális államtitkára, Rigó Konrád tette fel, amely tárcától egyébként a nyelvrendőrök érkeztek. Szerinte a kiszállások az érvényes jogszabályok betartásáról szólnak. A Most-Híd politikusa elmondta azt is, hogy az abszurd követelések betartatása terén egyhamar nem várható változás, ugyanis „ez nem szerepel a kormányprogramban”.

 

turul
Ezt már a turul sem nézheti. Kép: Bős város honlapja.

 

A Smer – SNS – Most-Híd kormány eddigi időszaka alatt egyébként rengeteg olyan jogszabály került módosításra, melyről egy szó sem esik a kormányprogramban. Többek között ilyen a házszabály módosítása is.

 

A jelenlegi helyzet a nyelvhasználat terén úgy néz ki, olyan, hogy teljesen mindegy, vannak-e magát magyarnak valló politikusok a kormányban vagy sem.

 

Körkép.sk

 

Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.