Ahogy arról korábban beszámoltunk, idén 1,2 millió nyugdíjas részesül karácsonyi nyugdíj-kiegészítésben, aminek maximális nagysága 100 euró, és azok részesülhetnek benne, akiknek nyugdíja nem éri el az 529,80 eurót.

 

A Szociális Biztosító honlapján elérhető számológép segítségével most már azt is ki lehet számolni, hogy ki milyen nagyságú kiegészítésre jogosult.

 

Három példa

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákiában 30 ledolgozott év után 269,50 euró a minimális nyugdíj értéke, nagyjából 53 ezer ilyen nyugdíjas él az országban. A SZB számológépe szerint ők 87,15 euró karácsonyi plusz pénzben részesülnek.

 

A maximális 100 eurós kiegészítést azok kapják meg az államtól, akiknek nyugdíja nem éri el létminimumot (198,09 euró).

 

Szlovákiában az átlagos öregségi nyugdíj nagysága szeptemberben 416,62 euró volt. Egy ekkora járandósággal bíró nyugdíjas 47,93 euró kiegészítésre jogosult.

 

A számológépet ide kattintva érheti el.

 

socpoist2
Átlagos nyugdíjak Szlovákiában (euróban). Adatok: Socpoist.sk

 

Lehetne több is

 

A karácsonyi nyugdíj-kiegészítés nagyságát, ahogy a korengedményes nyugdíjba vonulás és más szociális juttatás feltételét is a létminimumból határozzák meg. És bár a minimálbér emelkedésével a kormány gyakran kérkedik, azt eddig sehol sem hangsúlyozták, hogy 2013 óta egyetlen centtel sem emelkedett a létminimum, az elmúlt nyolc évben is csak 12,9 euróval.

 

2016-05-27-zivotne-minimum-2009-2016_podnikajte-sk
Létminimum alakulása az elmúlt években (euróban). Forrás: podnikajte.sk

 

A létminimum nagysága a fentebb említett minimum nyugdíjat is befolyásolja: a minimális járandóság nagysága 30 ledolgozott évnél a létminimum 1,36-szorosa. Minden egyes plusz ledolgozott évvel két századdal nő a szorzó, vagyis 31 ledolgozott év után 273,4 eurót kapunk nyugdíjként, és így tovább.

 

A létminimum emelkedése nem csak az idősek havi bevételét befolyásolná. Nőne a családi pótlék nagysága és az adóalap nem adóköteles része is.

 

socpoist
Minimálnyugdíjak ledolgozott évek szerint, illetve a létminimum viszonylatában. Adatok: Socpoist.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: Bumm.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.