Októberben a Körkép.sk is foglalkozott az egész Csallóközt, sőt, 15 millió embert érintő környezeti katasztrófa elleni tüntetéssel, amit a vereknyei veszélyeshulladék-tároló miatt szervezett a vereknyei önkormányzat. Az Aktuality.sk most egy illegális szemétlerakatról is beszámolt , amit a fővárosi kommunális hulladék megsemmisítéséért felelős vállalat létesített Pozsonypüspöki mellett.

 

464 ezer eurót kap a Vassal EKO nevű vállalat a fővárosiak által kitermelt 18 ezer tonna szemét likvidálásáért. Az illető összeget a pozsonyi önkormányzat tulajdonában lévő Hulladék elszállítása és likvidálása (Odvoz a likvidácia odpadu – OLO) nevű vállalat fizeti a Vassal EKO-nak. Az ide vonatkozó szerződést idén augusztusban írták alá.

 

Az OLO először hamuvá és salakká égeti a hulladékot, majd átszállítja a Vassal pozsonypüspöki melletti telepére, ahol elvileg megsemmisítik azt.

 

 hirdetes_810x300  
36_10_zberny_dvor_vassal-eko
Hulladékgyűjtő-udvar Pozsonypüspöki mellett. Egy újabb potenciális veszélyforrás az emberek egészségére. Forrás: Bratislava.sk

 

Építési engedély nélkül

 

A Vassal EKO pozsonypüspöki tárolója azonban nem rendelkezik érvényes építési engedéllyel. A város hivatalvezetője szerint a cégre általában véve semmilyen építkezési engedélyt nem váltottak ki 2003-tól, és bár az önkormányzat többször felszólította a vállalatot, hogy tegyen eleget ebbéli kötelességének, válasz azóta sem érkezett.

 

A Vassal EKO egyik képviselője, Cyno Maron azonban állítja, hogy minden feltételnek eleget tettek annak érdekében, hogy megkapják az építkezési engedélyt. Szerinte a képviselőtestület is már elfogadta a területrendezési terv módosítását, ám általa ismeretlen okból ez az információ nem jutott el a hivatal vezetéséhez.

 

artmedia1_
A 2012-ben megszűnt pozsonyligetfalui Artmedia Stadiont is a Vassal EKO bonntotta el- Forrás: Bratislavskenoviny.sk

 

Kétszer is megbírságolták

 

A városi hivatal 2015-ben kétszer is kérvényezte a Vassal EKO által működtetett illegális szemétlerakat esetének kivizsgálását, a pozsonyi járási hivatal nem foglalkozott egyelőre az üggyel. Az Aktuality.sk szerint a belügyminisztérium úgy nyilatkozott, a vizsgálat folyamatban van, de ennél többet nem árultak el.

 

Pozsonypüspöki többször tett bejelentést a Környezetvédelmi Felügyelethez is, amely két alkalommal több ezer eurós bírságot rótt ki a vállalatra.

 

odpad3
Az OLO szemétégetője, ami salakká és hamuvá égeti a kommunális hulladákot. Őket a PET-palackok feketén történő értékesítésével vádolták meg tavaly. Forrás: Topky.sk

 

2009-ben 12 ezer eurós büntetést kapott a Vassal EKO, mert nem az adott (amúgy építkezési engedéllyel sem rendelkező) telepén tárolta a hulladékot. 2012-ben pedig további 3000 eurós bírságot könyvelhettek el. A cég mindenközben azt állítja, illegális szeméttelep miatt semmilyen büntetést nem kaptak.

 

A Vassal EKO hulladéktelepe mindössze 400 méterre található a családi házaktól. A lakók amiatt panaszkodnak, hogy erősebb szél esetén műanyagzacskókat és port hord a szél a lakott területek felé.

 

 

Körkép.sk,. Aktuality.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!