Amikor a RegioJet utasokat szállít a Komárom-Pozsony vonalon, a vasúti teherközlekedés forgalma korlátozva van. A közlekedésügyi minisztérium tudatosítja a fuvarozó vállalatok számára okozott negatív következményeket, akik nem kis mértékben járulnak hozzá a régió fejlesztéséhez. Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter ezért újra megnyitja egy második sínpálya építésének kérdését. 
Több vonatot szeretnének

 

Az említett szakasz az egyik legkihasználtabbnak számít Szlovákiában. A RegioJet több mint 7 ezer embert szállít naponta a vonalon, ehhez jön még a dunaszerdahelyi Metrans Danubia társaság 12 páros teherszerelvénye (a szakasz azután vált túlterheltté, miután a vállalat Dunaszerdahelyen kiépítette intermodális fuvarozási központját) . „A tehervonatok ki vannak szorítva a kevésbé attraktív időzónákba és azért, hogy elkerüljék a személyszállító vonatokat, kénytelenek gyakran megállni” – mondta Desana Mertinková, a témával foglalkozó Železničné revue lap szerkesztője.

 

Mindkét vállalat hajlandó lenne a teljesítményének növelésére. „Ha sikerül kétvágányú vasúti pályát kiépíteni, akkor az a személyszállítás fejlődéséhez vezethet, de arra is lehetőség adódna, hogy mi is növeljük szállítási kapacitásunkat”- mondta Kiss Péter, a Metrans Danubia főigazgatója.  Hozzátette, szerinte a bővítés mellett villamosíthatnák is a szakaszt, így az elektromos mozdonyokat nem kellene lecserélni Pozsonyban és Dunaszerdahelyen dízelmozdonyokra.

 

 hirdetes_300x300  

A minisztérium még nem közölt konkrét időpontot a bővítéssel kapcsolatban, a szakasz egy része a pozsonyi vasúti közlekedési csomópontnak, amelyről tanulmány készítenek – ez jövő év augusztusára készülhet el.

 

Büntetés 

 

A legnagyobb problémái azonban a RegioJetnek vannak. A reggeli csúcsforgalomban egy csatlakozással csaknem hatszáz embert szállít, a vonatok telítettek és a minisztérium figyelmeztet, hogy ha ez nem változik, szankciókra lehet számítani. A vonatok számát azonban nem tudja növelni a RegioJet, tekintettel a szakasz túlterheltségére. Ezért is támogatják a második pálya kiépítését, mert számukra jelenleg az egyetlen alternatíva a járatok számának növelése.

 

Miért túlzsúfolt a RegioJet?

 

A közlekedésügyi tárca megállapította, hogy járatainak 25 százalékánál a társaság nem olyan csatlakozást indít, mint amilyet megígért. A RegioJet azzal védekezik, hogy sok szerelvénye a közlekedési balesetek miatt nem használható, ezért a következő hónapban úgy tervezik növelni a kapacitást, hogy pótolni tudják a kiesett szerelvényeket, mondta a társaság szóvivője, Aleš Ondrůj. A vonatok szerinte a balesetek előtt is túlzsúfoltak voltak, de már tárgyalnak a minisztériummal arról, hogyan tudnák megoldani a kialakult helyzetet a Pozsony – Komárom szakaszon.

 

A tárca legutóbb 2015-ben növelte kapacitását, amikor bevezették az ingyenes vonatozást. Ondrůj emlékeztetett, hogy az állammal kötött szerződés alapján akkor kell kapacitást növelni, ha az utazók száma hosszútávon meghaladja a csatlakozások 15 százalékos túlterheltségét. A vonalon azonban folyamatosan növekszik az utazók száma, tekintettel arra, hogy egyre többen élnek Csallóközben.

hnonline.sk
kép: zelpage.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!