A diákok figyelmeztetnek, hogy Robert Fico kormányfő a választások után elfelejtette megvalósítani egyik ígéretét, mégpedig az kollégiumok felújítását és az egyetemisták lakhatásának támogatását.

 

A Szlovák Felsőoktatási Intézmények Országos Hallgatói Képviselete  (ŠRVŠ)  nemtetszését fejezte ki a benyújtott állami költségvetés kapcsán. A diákok szerint az oktatásügy reformokra szorul, és prioritásként kellene kezelni.

 

Lovász Bálint, a szervezet kapcsolatokért felelős vezetője elmondta, hogy az iskolaügy nem megfelelő szintű finanszírozása a közzétett információk alapján különösen érthetetlen, tekintettel a nagymértékű nem várt adóbevételre. A diáktanács hangsúlyozza, hogy az oktatás finanszírozása minden kormány számára stratégiai lépés kellene, hogy legyen.

 

 hirdetes_810x300  

A kormány a diáktanács szerint nem tartotta be választási ígéreteit és programját

 

“A nagyon alacsony bérek problémáját nem lehet összekeverni a tudomány és kutatás finanszírozásával, vagy a főiskolák minőségének biztosításával. A nyilatkozat aláírói az felsőoktatás költségvetésének legalább 60 millió eurós emelését látják szükségesnek, a bérek felértékelése nélkül. Ehelyett azonban a felsőoktatás a felértékelésen kívül 20 millió euróval kevesebb forrást kapott az éven, ami elfogadhatatlan.” – magyarázta Lovász.

 

A kormányfő megígérte a kollégiumok felújítását

 

A szervezet arra is figyelmeztet, hogy Robert Fico kormányfő elfelejtette egyik ígéretét, mégpedig az egyetemi kollégiumok felújítását és a diákok lakhatási támogatásának megoldását.

 

“A kormányfő ígérete, miszerint támogatás nyújt a kollégiumok felújítására (50 millió euró) és lakhatási ösztöndíjat hoz létre a diákok részére (20 millió euró), a mai napig nem teljesült, annak ellenére, hogy a rektorok és diákok kidolgozták a támogatás elosztásának módszerét.”

 

– tette hozzá Lovász azzal, hogy az emelés mellett szükséges a támogatási rendszer átalakítása, mégpedig úgy, hogy támogassák azokat a diákokat is, akiknek nincs lehetőségük kollégiumban lakni.

 

A diáktanács az egyezség betartását morális kérdésnek tartja, főleg úgy, hogy a terv a Smer választási kampányában is szerepelt, a szociális csomag részeként. A szlovákiai kollégiumok katasztrofális állapotban vannak, ezért kell sürgősen megoldani a problémát. A megoldás elodázását a megígért támogatások megvonásával nem tartják jó  ötletnek.

 

webnoviny.sk
kép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!