Az állam felelősséget vállal hat környezeti ártalommal terhelt térségért. A kormány ma döntött arról, hogy egyes hulladék-lerakatok megsemmisítése a környezetvédelmi és a védelmi tárcára hárul. Az illetékes minisztérium kijelölésére pedig az uniós támogatások merítése miatt van szükség.

 

Új lerakatok létesítése már nem lehetséges

Nem sikerült megállapítani, hogy ki a bűnös a pozsonyvereknyei (Vrakuňa) Juraj Dimitrov Vegyiművek egykori szemétlerakata ügyében. Sólymos László környezetvédelmi miniszter (Most-Híd) azt nyilatkozta, hogy a probléma megoldása, amely kapcsán az érintett városrész lakosai is tiltakoztak, számára prioritást jelent. A tárca már kidolgozta a szanációs projektet, amely Sólymos becslése szerint 20-25 millió euróba kerül majd.

 

A környezetvédelmi minisztérium a Főrév (Ružinov) – Fekete erdő (Čierny les) városrészben található ipari szemétlerakatért, továbbá a Miava (Myjava) – Holičov vrch térségben levő galvanizáló iszap- és a Komárom-Harcsáson levő hulladékért is felelősséget vállal. A védelmi tárca pedig felel a turócszentmártoni (Martin) SZNF Kaszárnyában és a szilácsi (Sliač) légi kaszárnyában elhelyezett lerakatért.

 hirdetes_300x300  

 

1496291
Fotó: aktualne-atlas.sk

 

A tárca összesen 150 régi környezeti ártalmat határozott meg, amelyek közül elsődlegesen a közeljövőben 40 sorsát akarja rendezni. Boris Susko, a környezetvédelmi tárca államtitkára szerint lehetséges, hogy a további lerakatok esetében meghatározzák az eredetet. Ellenkező esetben azt is az államnak kell majd átvennie, illetve azzal törődnie is kell.

 

„Újaknak már nem kellene keletkezniük, mert manapság az előírások és a szabványok nem engedik meg efféle lerakatok létesítését“

 

szögezte le az államtitkár.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: odpady-portal.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!