Tovább nőtt az igény az ingyenes vonatozás iránt 2016-ban is. Tíz hónap alatt 22 millió ember vásárolt ingyenes vonatjegyet, amely 10 százalékos növekedés az előző évhez képest. 

 

„Az ingyenes vonatozás első évéhez viszonyítva idén a Szlovák Állami Vasúttársaság (ZSSK) 1,5 millióval több diákot és 500 ezerrel több nyugdíjast szállított.” – mondta a társaság szóvivője, Tomáš Kováč.  2016 első tíz hónapjában az állami társaság 54,7 millió embert szállított, ezek 41 százaléka utazott ingyen (grafikon: hnonline.sk).

 

Počet registrácií bezplatnej prepravy – podľa skupín cestujúcich
Create your own infographics

 hirdetes_300x300  

 

Többségben a diákok 

 

Ami az ingyen utazókat érinti, 69,4 százalékuk, vagyis 15,4 millió utazó diák, tanuló vagy 15 év alatti gyerek volt. A fennmaradó 30,6 százalékot, vagyis 6,8 millió utast a nyugdíjasok tették ki.

 

Az ingyenes utazás mellett a legnagyobb érdeklődés a Pozsony (Bratislava) – Nagyszombat (Trnava) , Kassa (Košice) – Eperjes (Prešov) , Kiszucaújhely (Kysucké Nové Mesto) – Zsolna (Žilina) vonalak iránt mutatkozott.  A nyugdíjasok teszik meg a leghosszabb távot, például Pozsony és Homonna (Humenné) között és gyakrabban használják a 26 kilométernél rövidebb csatlakozásokat.

 

Átlagosan 21 utazás

 

Átlagosan egy regisztrált utas 21 ingyenes utat tesz meg és egy út átlagosan 64 kilométer. „Ez két kilométerrel kevesebb, mint az ingyenes közlekedés első évében” – tette hozzá a szóvivő. A fizető utasok átlagosan 39 kilométeres utakat tesznek meg.

 

 

A diákok és nyugdíjasok számára 2014 november 17-től elérhető az ingyenes vonatozás. Feltétele, hogy az utas be legyen regisztrálva a ZSSK rendszerébe és igazolást kapjon az ingyenes közlekedéshez. Eddig összesen 990 581 ember regisztrált, ezek közül a gyerekek, diákok  száma 470 499.  Külföldi állampolgárok is regisztráltak, összesen 31 456-an, a legtöbben Csehországból: 26 645-en.

 

Nyáron számoltunk be róla, hogy az ingyenes vonatozás többe kerül, mint ahogy azt a kormány feltüntette a költségvetési tervezetben.a második Fico-kormány vezette be, és erre a célra 12 millió eurót különített el, azonban több, mint 14 millió euróba került.

 

hnonline.sk
kép: zahori.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!