Renáta Kolenčíková után újabb olyan „belső ember” került elő, aki kényes részleteket tárt a nyilvánosság elé a Smer és a hozzá közel álló emberek viselt dolgairól. Ezúttal a nem smeres, de a párthoz nagyon közeli Miroslav Lajčák került kereszttűzbe. Újabb példa arra, mennyire nyíltan szórják az adófizetők pénzét kétes hasznosságú dolgokra.

 

Idén februárban a Körkép.sk is beszámolt arról, hogy nagy felhajtás közepette mutatta be Miroslav Lajčák külügyminiszter a soros EU elnökség logóját, amely különös formája miatt nagyon hamar vicc tárgya lett.

 

A különös már akkor is az volt a dologban, hogy amit más országban (például az EU-alapítótag Hollandia esetében) egy sajtóhírrel elintéztek, aköré a szlovák külügyminisztérium egy egész gálát szervezett 156 ezer euróból. Ráadásul utóbb kiderült, hogy ez csak az áfa nélküli ár volt.

 

 hirdetes_300x300  

Zuzana Hlávková, a külügyi tárca egykori alkalmazottja blogbejegyzésben tette közzé negatív tapasztalatait, a soros elnökség előkészítése során történt nagyfokú klientelizmussal és az adófizetők pénzének elherdálásával kapcsolatban.

 

15174593_1425528054133639_2005105733_n
Zuzana Hlávková. Forrás: DennikN.sk

 

Két éve kezdődött

 

Két évvel ezelőtt, 2014-en a smeres Maroš Kondrót a parlamenten elég gyorsan átnyomott egy törvényjavaslatot a közbeszerzések kivételeiről, ami kimondta, hogy a közbeszerzési törvény nem vonatkozik

 

„az olyan árura vagy szolgáltatásra, amelyek a Szlovák Köztársaság soros Európa Tanácsbeli elnökségének előkészítésével és megvalósításával kapcsolatosak”

 

Ezt Kondrót azzal indokolta, hogy standard eljárás esetén nem biztos, hogy minden szükséges árut és szolgáltatást sikerülne időben, az elnökség megkezdése előtt beteremteni. Érdemes újra hangsúlyozni, 2014-et írunk, Szlovákia pedig ez év júliusától tölti be a soros elnökség tisztét.

 

Mesterségesen felfújt árak

 

Zuzana Hlávková, aki 2015 nyarától dolgozott a Külügyminisztériumnál a soros elnökséget előkészítő csapatban, blogbejegyzésében leírja, hogy kezdetben nem tapasztalt problémát, majd hirtelen megjelent tanácsadóként a minisztériumban a Markíza egykori igazgatónője, Zuzana Ťapáková.

 

Ettől a pillanattól kezdve Hlávková szerint megjelent az igény az addig kitalált és megtervezett projektek átírására, ami elsősorban a költségek növekedésében mutatkozott meg.

 

„Ekkor kezdte el Ťapáková megvalósítani a soros elnökség logójának nagyszabású bemutató-rendezvényét. Mindannyian ellene voltunk, egyrészt, mert gyanús volt, másrészt felesleges pénzköltésnek tűnt egy olyan dolog miatt, amit más tagállamok egyszerű sajtónyilatkozattal vagy sajtókonferenciával oldanak meg. Nagy súllyal esett latba az is, hogy egy olyan rendezvényről volt szó, amelyen megjelenhetett még az akkori kormány, ezért nagy volt a kényszer, hogy a rendezvény januárban vagy februárban valósuljon meg”

 

Írja Hlávková.

 

Arra is felhívja a figyelmet, hogy rendezvény (és más szolgáltatások) kivitelezője is az Evka marketingügynökség volt, az az Evka, amely például a Smer nyitrai ünnepi közgyűlését is megszervezte és lebonyolította.

 

Lajčák: Szlovákiában bizonyos feltételek között élünk

 

Hlávková látva a dolgok menetét, beadta felmondását, de kért egy találkozót a külügyminisztertől, aki ennek eleget is tett.

 

„A találkozó különös hangulatban zajlott. (…) Azt mondta, szimpatikus neki az én fiatal idealizmusom, de a szívnek kéz a kézben kell járnia a józan ésszel. Azt is mondta, hogy sajnos Szlovákiában bizonyos feltételek között élünk, és, például az IT szektorban, vannak kartellek és különböző háttéralkuk, amelyekkel, sajnos, az állam nem tud mit tenni és kénytelen alkalmazkodni.”

 

156 darab ezres… meg a többi

 

Hlávková és jelenlegi főnöke a Transparency Internationalnél ebben az ügyben tartottak sajtótájékoztatót. Elmondták, hogy míg maga a soros elnökség logója 4000 euróba került, az azt bemutató gála a 40-szeresébe, plusz a DPH.

 

Hlávková pedig elmondta, hogy Lajčák további 100 ezer eurónyi költséget elhallgatott a nyilvánosság elől.

 

Blogbejegyzésében is megírta, hogy rákérdezett a miniszternél, hogy miért nem vallja be az összes költséget a sajtónak.

 

„Hárítva válaszolt azzal, hogy a média Szlovákiában nem objektív és kellemetlenkedő, és csak a pénz érdekli őket, nem a tartalom”.

 

Másolás, beillesztés

 

Az Evka ügynökség egyébként – bár jól megfizették érte – nem nagyon törte magát, hogy új ötletekkel rukkoljon elő a nagyszabású logó-bemutató gálára. Gyakorlatilag fogták a smeres kongresszus videóját, prezentációs anyagát és az erre az alkalomra készített videót, és szinte egy az egyben átvitték a gálára is.

 

15139377_1425527247467053_1458299325_n
Balra a Smer-kongresszus prezentációs anyaga és kultúrműsorának egy részlete. Jobbra pedig a soros elnökség logójának gálabemutatójának anyagai. Forrás: DennikN.sk

 

Hlávková szerint azt, hogy a három ajánlattevő cég közül végül az Evka fogja megnyerni a külügyminisztériumi megbízást, már a hivatalos döntés előtt tudni lehetett.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!