Fokozzák küzdelmüket a vasárnapi pihenőnapért a katolikus püspökök. Céljuk az, hogy a hét utolsó napján valamennyi bolt zárva tartson –  erről szólt advent első vasárnapján a pásztorlevél, amelyet minden katolikus templomban felolvastak.

 

„A bevásárlás helyett Istent kellene szolgálni”

 

A püspökök arra kérték a hívőket, hogy vasárnap ne menjenek vásárolni. Úgy látják, az üzletek vasárnapi nyitva tartása elleni harcot elsősorban saját maguknál, a katolikusoknál kell kezdeni. Tudatosítják, hogy mindenekelőtt egy belső átalakulásra, a személyes hozzáállás módosítására van szükség, amit elsősorban a hívőktől várnak.

 

 hirdetes_300x300  

Egyúttal arról sem lenne szabad megfeledkezni, hogy minden eladónak családja van, aki vasárnap minden bizonnyal hiányzik odahaza. Bevásárlás helyett inkább az Istent és a családot kellene szolgálni, vélekednek a püspökök. Az istentiszteleteken való részvétel mellett meglátogathatnák a rokonokat, barátokat, de főként az öregeket, betegeket és az elesetteket.

 

 

A társadalomnak óvnia kellene a vasárnapot, mint pihenőnapot

 

A keresztény egyházak vezető képviselői októberben megállapodtak abban, hogy itt az ideje a vasárnapi nyitva tartás szigorúbb szabályozásának.

 

„Minden embernek szeretetteljes közösségre van szüksége, ahol ideje van az egyiknek a másikra. A családok szétesését a rossz szociális és társadalmi feltételek okozzák”

 

szögezték le hangsúlyozva, hogy a családtagok a munka miatt gyakran kénytelenek messzire utazni, mások viszont naponta késő estig dolgoznak.

 

„Sok szülő állítja: munkahelyi kötelességei nem teszik lehetővé, hogy több időt tölthessen gyermekeivel”

 

figyelmeztettek.
Az egyház képviselői szerint a családoknak egyre nagyobb kárt okoz, hogy megszűnt a munkanapok és az ünnepnapok közti különbség.

 

„Főként azoknak a nőnek és édesanyáknak, akik vasárnapjaikat az üzletekben töltik. A társadalomnak, melynek célja a családok támogatása, óvni kellene a vasárnapot, mint pihenőnapot. Az alkalmazottaknak éppen a hét végét kellene a családnak, a lelki feltöltődésnek és a pihenésnek szentelniük”

 

szögezték le az egyházak képviselői.

 

Forrás: webnoviny.sk

Nyitókép: sfora. pl

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!