Miroslav Beblavý bruttó összegeket számolt, miközben a külügyminisztérium és Miroslav Lajčák nettó összegekről, tehát adó és járulékmentes kifizetésekről beszéltek a művészek kifizetése kapcsán – állítja a külügyi tárca.

 

Nem hozhatják nyilvánosságra a szerződéseket

 

A TASR hírügynökségnek Peter Stano szóvivő nyilatkozott, reagálva  korábban megjelent kritikájára, amely túlárazásokra hívta fel a figyelmet a szlovák EU-elnökség alatt készült rendezvények, megrendelések szervezésénél. Beblavý eltérést vélt felfedezni a minisztérium által feltüntetett és valójában kifizetett összeg között.

 

 hirdetes_300x300  

 

„A művészekkel kötött szerződés kapcsán nem igaz, hogy a külügyminisztérium nem hajlandó nyilvánosságra hozni őket, mint ahogy azt Beblavý képviselő állítja Facebook-bejegyzésében, de világosan indokoltuk, hogy az információs törvény miért nem teszi ezt lehetővé.” – mondta Stano.

 

Lajčák miniszter az említett szerződések nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban elmondta, hogy a művészekkel kötött szerződés olyan típusú, amelyet nem hozhatnak nyilvánosságra, de átadták megtekintésre a képviselőknek – mondta Lajčák még csütörtökön az újságíróknak, akik arra kérték, hozza nyilvánosságra a szerződéseket.

 

Beblavý szerint valami nincs rendben

 

A minisztérium a szóvivő szerint az ellenzéki képviselő nyilatkozatait nem tartja túl komolynak, ugyanis jelen időszakban a képviselők kérdéseiket közvetlenül a tárcának tehetik fel, valamint ebben az időben a felügyelő szervek épp ellenőrzik őket.

 

Miroslav Lajčák már megerősítette, hogy tárcája három állami  felügyelő szervet kért fel ellenőrzésre, amelyek közül kettő már elkérte a szükséges dokumentációt – a Monopolellenes Hivatal és a Közbeszerzési Hivatal.

 

 

Beblavý a közösségi médiában arról tájékoztatott, hogy a képviselői ellenőrzés során lehetősége nyílt a művészekkel kötött szerződések megtekintésére, amelyeket a minisztérium kötött az elnökségi logót bemutató rendezvény alkalmából.

 

„A külügyminisztérium következetesen eltüntette a művészek személyes adatait, vagy bármit, ami alapján azonosítani lehetne őket, szóval csak a következőket mondhatom el: Összesen nyolc szerződésről van szó 46.545 euró értékben, ami lényegesen több mint 32 ezer euró, amelyről nemrég Lajčák miniszter beszélt (előtte a minisztérium azt állította, hogy a művészeket az Evka Ügynökség fizette ki). Szóval az első adat, amelyet a minisztériumon ellenőriztünk, már nem stimmel. Nem csodálkozok, hogy elutasítják (törvényellenesen) a szerződések nyilvánosságra”

 

hnonline.sk
kép: REUTERS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!