Bugár Béla saját bevallása szerint márciusban úgy gondolta, hogy a választások után miniszteri pozíciót tölt majd be (erre most először vállalkozott volna), de a Most-Híd alacsonyabb választási eredménye ezt megakadályozta.

 

„Csak 6,5 százaléknyi szavazatot kaptunk. Szokatlan koalíció jött létre, és a legtöbb energiát a pártra kellett fordítanom, ahol javítani kellett a hangulaton. Ha miniszter lennék, ugyan, mikor csinálnám ezt? Így hát fel kellett áldoznom magam”

 

mondta a Most-Híd elnöke a TA3 V politike című műsorában. Hozzátette, a Smerrel kötött koalíciót a stabil kormány egyetlen lehetőségének tartja.

 

„Különböző álláspontunk, szepontunk és véleményünk lehet, de a választásokon mindenkinek csak egy szavazata van, és a választók úgy osztották el a szavazatokat, hogy csak ez a kormány jöhetett létre. Valós alternatívát csak az előrehezotott választások jelenthettek, de ha az megtörtént volna, az eredmény ugyanaz lett volna”

 

 hirdetes_810x300  

mondta Bugár, aki korábban azzal indokolta a Smerrel kötött koalíciót, hogy szeretné megakadályozni az előrehozott választásokat, mert szerinte azon csak Kotleba pártja nyert volna.

 

Bugár dicsérte a mostani kormánykoalíciót, ami szerinte olyan előnyöket biztosít a Most-Híd számára a koalíciós tanácsban és a parlamentben, amivel „egyetlen korábbi kormánynál sem rendelkeztek”.

 

A Radičová-kormányban – Bugár elmondása szerint – amiben az egyik nap megegyeztek, a másik nap már nem volt érvényes.

 

„Ez a koalíció tehát stabil. Ha a kölcsönösen közeli jobbközép pártok alkotnák, sokkal nagyobb indulatok lennének, mint most”

 

véli Bugár, aki a választási kampány során először tagadta, hogy koalícióra lépne a Smerrel, a választások napjához közeledve pedig folyton kitérő válaszokat adott.

 

Bugár elmondta, nem kíván foglalkozni a Smer botrányaival, mint amilyen a Bašternák-ügy. Szerinte, mivel az még az előző kormány idején történt, nem érinti a Most-Hidat. Az említett botrányban nagy szerepet játszó Robert Kaliňák szavait átvéve azt nyilatkozta:

 

„Az ellenzéki politikusok azt hiszik, hogy nyomozók, ügyészek és bírók is lehetnek egyben. De azt, hogy valaki bűnt követett-e el, a bíróság mondja ki.”

 

Sulík kizárja egy SaS-Smer -SNS koalíció lehetőségét

 

A Most-Híd frissen megválasztott alelnöke, Ravasz Ábel egy a .týždeň című hetilapnak adott interjúban azt nyilatkozta, hogy személy szerint a választások előtt egy Smer-SaS koalíciót preferált volna.

 

Az utóbbi hetekben újra előkerült az előrehozott választások témája, és Richard Sulík (SaS) és Andrej Danko (SNS) egymásnak estek a tévékamerák előtt. Az ellenzéki politikusok szerint az SNS attól tart, hogy Andrej Kiska köztársasági elnök pártalapításával átrendezi a pártpreferenciákat, és a jelenlegi koalíció tagjai elvesztik pozíciójukat. Andrej Danko találkozót kért Sulíktól, hogy megtudja, támogatná-e az előrehozott választásokat (amivel megelőzné a most még elnöki hivatalát töltő Kiskát).

 

A TA3 V politike című műsorában Richard Sulík kijelentette, csak a Smerrel és az ĽSNS-szel nem hajlandó kormányt alakítani.

 

„Az utóbbi hetekben többször elmondtam, hogy a Smer és Kotleba pártja szóba sem jöhetnek, minden más párt azonban igen. Nemigen válogathatunk, mert a lehetséges partnerek száma korlátozott, és ha kormányozni akarunk, bizonyos kompromisszumokat kell tennünk, és ezeket készek vagyunk megtenni”

 

fogalmazott Sulík, aki szerint nem szabad a felmérésekből következtetni a koalíció összetételére, hiszen az idei választási eredmények is rácáfoltak a kampányidőszak során látott közvélemény-kutatások eredményeire.

 

Teraz.sk, Körkép.sk
Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!