Nem egy sofőr került már abba helyzetbe, mikor önhibájából vagy önhibáján kívül kárt tett saját vagy egy másik sofőr autójában. Problémákkal akkor szembesülünk, ha nem vagyunk tisztában a káreset-bejelentés hasznos részleteivel. Íme néhány dolog, amit jó, ha tudunk:

 

Akár szándékos, akár véletlen károkozás történt, az esetet érdemes mielőbb bejelenteni a biztosítónál. Ha Szlovákiában történt, 15 napunk van rá, ha külföldön, 30 nap áll rendelkezésünkre a biztosítótársaság értesítésére.

 

Figyelem: ha nem jelentjük be, a biztosítótársaság kötelezhet minket a kár egy részének kifizetésére.

 

 hirdetes_300x300  

Ha mi okoztunk kárt valakinek

 

Abban az esetben, ha mi voltunk a baleset okozói, a biztosító fizeti helyettünk a kárt, legyen szó akár anyagi károkozósáról, vagy a másik autó utasainak egészségügyi ellátásáról. Ilyen helyzetekben érdemes legalább a legfontosabb lépésekkel tisztában lenni.

 

Először meg kell győződni a baleset résztvevőinek testi épségéről. Ha minden rendben van, akkor fel kell becsülni a kár mértékét, és annak alapján el kell dönteni, hogy értesíteni kell-e a rendőrséget, vagy sem. Ha a kár nagyságát 4000 eurónál nagyobbra becsülik, ki kell hívni a rendőrséget.

 

A rendőröket akkor is értesíteni kell,

 

  • ha a baleset során állami tulajdon sérült meg
  • ha személyi sérülés vagy haláleset történt
  • ha a baleset résztvevői nem tudják biztosítani a forgalom folyamatosságát (pl. a sérült autók nem mozdíthatók és elállják az utat)
  • ha harmadik fél tulajdonában keletkezett kár (pl. megsérült egy kerítés)
  • ha környezeti kár keletkezett (pl. nagy mennyiségű üzemanyag került az úttestre vagy a talajba)
  • ha a baleset résztvevői nem tudják eldönteni, melyikük is a hibás.

 

A káreset-bejelentésénél a biztosítónak fényképes dokumentációt is kell küldeni az autókról, a helyszínről és esetleg egy vázlatos rajzot a szituációról, ami a balesethez vezetett. Aki ilyen helyzetbe kerül, mindenképp őrizze meg a hidegvérét, gondolja végig a történteket, hogy minden részlet világos legyen.

 

images-1_pluska
Tipp, hogyan lehet egyszerűen ábárzolni egy koccanás körlményeit. Forrás: Pluska.sk

 

images-2_pliska
Tipp, hogyan lehet egyszerűen ábárzolni egy koccanás körlményeit. Forrás: Pluska.sk

 

Egyúttal nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy be kell tartani a fentebb említett határidőt a kár bejelentésére. A legbiztosabb legalább telefonon értesíteni a biztosítót, aminek ügyfélszolgálata további hasznos információkkal láthat el minket.

 

A biztosítótársaság ügyfélszolgálatát abban az esetben is érdemes felhívni, ha a körülmények úgy hozzák, nem tudunk hazajutni. Ilyenkor a biztosítás kiterjed az átmeneti elszállásolásra és alapvető étkezésre is. Ha az autó vontatására van szükség, hasonló a helyzet.

 

Ha vadállatok kerülnek a kerék alá

 

Ha valamilyen vad került a kocsi kerekei alá, az esetet a rendőrségnek is be kell jelenteni. Mivel az erdei vadak az adott terület vadásztársaságának tulajdona, a rendőrség értesíti a vadászokat az esetről, akikkel együtt gyorsan eltávolíthatják az állat tetemét az útról (egy őz természetesen nem kihívás egy felnőtt ember számára, de egy megtermett vaddisznó vagy szarvas már nem egyemberes munka).

 

A rendőrségen kívül a káresetet az említett határidőn belül a biztosítónak is jelenteni kell. A biztosító azonban csak akkor fizeti át a kárt ebben az esetben, ha van balesetbiztosításunk. Ez nem csak a vad elgázolására igaz, hanem a szélvédő vagy a karosszéria sérülésére is, ami egy másik autó által felvágódó kavics miatt történt.

 

nehoda-zver-zviera-jelen_podkapotou_sk
A vadállatok a nap minden szakában meglephetik a sofőröket. Sok múlik az út melleti árkok bozóttalanításától is. Forrás: Podkapotou.sk

 

Lopás

 

Ha autónkat ellopják – tűnjön ez bármennyire is valószerűtlennek adott esetben, hiszen sosem tudni, mi miatt válik érdekessé autónk a tolvajok számára– először a rendőrséget kell értesíteni. A rendőrség a lopás tényéről kiállít egy dokumentumot, amit minél hamarabb érdemes bemutatni a biztosítónak, hogy átfizesse a kárt. Feltéve természetesen, hogy van lopás elleni biztosításunk. Az ilyen biztosítás nem csak az autó eltulajdonításánál fizet kártérítést, hanem kiterjed az alaptartozékokra is (keréktől az egészségügyi ládáig) illetve az illetéktelen használatra is.

 

 

Hnonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: universal.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!