A Smer – SNS – Most-Híd koalíció magát a folytonosság és stabilitás kormányának nevezi, közben pedig mind az SNS mind a Most-Híd elhatárolódik a korábbi Fico-kormányok tetteitől. Most újabb csontváz esett ki a szekrényből, és ahogy azt megszokhattuk, mindenki valaki másra mutogat.

 

A vidékfejlesztési keretből csaknem 1 milliárd eurónyi uniós pénzt osztott szét egy állami szerv az átláthatóság elvével ellentétben. Magyarul: kétségbevonható módon választották ki a meghirdetett pályázatok győzteseit.

 

Egy milliárdnyi uniós pénztől eshetünk el

 

 hirdetes_810x300  

Az NKÚ nemrég ellenőrzést tartott az PPA-nál, ami eddig – egyesek szerint – az uniós pénzek korrekt kezelésének mintapéldája volt. A vizsgálat során kiderült, hogy

 

„a PPA vezetői nem tudták biztosítani az egységes, szakmai és átlátható eljárást az európai irányelvekkel összhangban”

 

A Legfelsőbb Ellenőrző Hivatal (NKÚ) vizsgálódásának eredménye súlyos következményekkel járhat: az uniós források visszaszolgáltatásától a büntetőjogi eljárásig – igaz, hogy Szlovákiában eddig még magasrangú politikust nem ítéltek el korrupció miatt.

 

A milliárdokat kezelő Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) legutóbb azért került a sajtó látóterébe, mert igazgatóhelyettesévé (szintén) furcsa körülmények között az egykori kidobóembert és biztonsági őrt, Cseh Mariánt nevezték ki (Cseh az ügy kirobbanása után lemondott a tisztségről).

 

Kétféle mérce, követhetetlen elbírálás

 

A PPA késett az egyes projektek kiértékelésével, illetve az elbírálás során történő kiegészítésével. Nem volt egyértelmű és objektív a kritériumrendszer sem, ami alapján kiválasztották a győztes projekteket. Az alkalmazottak ugyanis belső megjegyzésekkel jelölték az egyes projekteket (jó, nagyon jó, kiváló). Ezek a megjegyzések gyakran ellentétben álltak a pontozási rendszer által megállapított értékekkel.

 

Az NKÚ gyakran tapasztalta, hogy hiányzott az adatlapokról a kiértékelő személyzet aláírása.

 

Több mint 957 millió eurót osztottak szét a fentebb említett hiányosságok valamelyikével. Ez az ide vonatkozó program keretösszegének 60 százaléka.

 

A súlyos hibák miatt komoly következményei lehetnek az ügynek, ami akár a PPA alkalmazottait is érintheti.

 

„Ha mi kijelentjük, hogy nem átláthatóan jártak el [a PPA munkatársai], valaki másnak is vizsgálódnia kell”

 

Az Unió is érdeklődik

 

Az Aktuality.sk információi szerint az ügyben már az Európai Bizottság állandó küldöttsége is vizsgálódik.

 

„Szinte egyik javaslatunk sem valósult meg, amit a PPA-nak adtunk abból a célból, hogy a kétségeket eloszlassuk. Ami még rosszabb, nem tudták megmondani, mi alapján értékelték ki a projekteket.”

 

mondta Ľubomír Andrássy az NKÚ munkatársa.

 

Az sem kizárt, hogy nyomozás lesz az ügyből. Az NKÚ vezetője szerint

 

„Ezek a gyanús esetek sokféleképpen magyarázhatók. Zavaros vízben könnyű halászni”

 

mondta Mitrík.

 

A Mezőgazdasági Minisztérium jelenlegi vezetése: nem mi voltunk itt akkor…

 

A Mezőgazdasági Minisztérium szóvivője, Vladimír Machalík szerint Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter (SNS) hivatalbalépését követően azonnal változásokat eszközölt az átláthatóság és a kiadások ellenőrzését illetően is. Machalík azzal védte a tárcát, hogy a felmerült kétes körülmények még a PPA és a minisztérium előző vezetése idején történt. A szóvivő egyúttal nem zárta ki a büntetőfeljelentést és kártérítési igény bejelentését sem.

 

Ľubomír Jahnátek korábbi mezőgazdasági miniszter távozása után az idén hivatalba lépett SNS-es Gabriela Matečná új mezőgazdasági miniszter ígéretet tett Brüsszelnek, hogy rendet tesz a tárca háza táján. Ez azonban már későn jövő ígéretnek bizonyult.

 

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: atlask.sk/A képen az NKÚ igazgatója, Karol Mitrík, aki szerint „elfogadhatatlan”, „megbízhatatlan” és „elképesztő” módokon történik az uniós források merítése

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!