A belügyminisztérium az utóbbi fél év során már a negyedik kormánygépet vásárolta meg. A legújabb szerzemény ismét egy Airbus 319CJ, VIP-felszereléssel, amit az állam szintén a svájci Comlux cégtől vásárolt. 

 

A svájci társaság honlapja szerint a gép 15 éves, 32 utas tud rajta kényelmesen utazni, idáig összesen 5500 órát repült, ami a korához képest nem számít soknak.

 

A minisztérium közleménye szerint akár 90 utas szállítására is képes, egészségügyi átalakítással pedig 6 pácienst tud szállítani. A Comlux a gép két kormány tulajdonában volt – 2001-től Franciaország különgépeként szolgált, 2011-ben pedig rövid időre áthelyezték Szenegálba. Később a TAG AViation Asia hongkongi charter társaság használta.

 

 hirdetes_810x300  

Egyszerre hat gép

 

Jövőre a szlovák kormány légiflottája hát gépből áll majd – ott lesz az Airbus, amelyet már nemzeti színűre festettek és 42 millióba került, előtte a kuvaiti Mohammed Abdulmohsin Al-Kharafi & Sons építőipari cég VIP gépe volt.

 

Az állam most vásárolt új gépe 2017-ben érkezik majd meg, ahogy a két kisebb, Fokker 100 típusú repülőgépek is. Az egyik ugyan már része a flottának, a másik január végén repülhet Szlovákiába. Márciusig megérkezik a Jak-40 típusú repülőgép is, valamint rendelkezésre áll a szovjet TU-154M, amely 2017-ben még repülhet, aztán kivonják a szolgálatból. A légiflotta felújításáért az állam összesen 82 millió eurót fizetett.

 

A flottát a régi képek lecserélése után így minden bizonnyal a két Airbus és a két Fokker gép alkotja majd, a minisztérium nem tervez újabb vásárlásokat. Kiírtak azonban egy új tendert nyolc új helikopter beszerzésére, összesen 80 millió euróért.

 

com
kép: Dennikn.sk

 

Váratlan vásárlás

 

A második Airbus megvételével mindenkit meglepett Robert Kaliňák belügyminiszter. A két héttel ezelőtti kormányülésen felmerült az üzlet, mint lehetőség, egy héttel később már alá is írták a szerződést.  A minisztérium szerint az új gépre az állampolgárok, sérültek hazaszállítására van szükség a veszélyeztetett térségekből, de a katonák és rendőrök szállítására is használható külföldi küldetések során. Az utolsó hónapban két súlyos sérültet kellett hazaszállítani, Rigából, illetve az Egyesült Államokból.

 

„A repülőgép jövő év közepén érkezik majd Szlovákiába, abban az időben, amikor a másik Airbus karbantartásra megy, amely benne volt az árában. Megvehettük volna 2017-ben is, amikor lejár a Tupolev TU-154M élettartama, de tekintettel arra, hogy jó ajánlatot kaptunk, ahol sikerült csökkentenünk az árat egymillió euróval, úgy döntöttünk, még az idén megvásároljuk.”  – mondta Petar Lazarov szóvivő.

 

Állami vállalat jöhet létre?

 

Kaliňák a gép vásárlását azzal indokolta, hogy Szlovákiának nincs nemzeti légitársasága. Egy ilyen szállító vállalat alapítási feltételeinek elkészítése szerepel a kormány programjában is, az SNS kezdeményezése révén. A belügy tájékoztatása szerint erről nem ők döntenek, de nem zárható ki, hogy ha egy állami légitársaság alakulna (ami nem hetek, nem is hónapok kérdése) akkor elképzelhető, hogy az egyik Airbus a kötelékébe tartozna.

 

Azzal a kérdéssel is foglalkoznak, hogy szabad kapacitás esetén a kormánygépek Pozsony – Brüsszel vonalon szállítanák a hivatalnokokat és kereskedelmi utasokat, ugyanis naponta körülbelül 25 hivatalnak repül az útvonalon, kereskedelmi légitársaságokat használva.

 

 

 

forrás: dennikn.sk
borítókép: airliners.net/dennikn.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!