Kuba sokkal tartozik Szlovákiának, mármint sok pénzzel. Hogy pontosan mennyivel, azt az állam egyelőre nem közölte a nyilvánossággal.

 

Kuba már jelezte, hogy tartozását Csehországnak többezer liternyi minőségi rumban fizetné meg. Szlovákia azonban – bármennyire is örültünk volna a rumnak – „csak” ösztöndíjat kaphat diákok és kutatók részére.

 

Kuba még Csehszlovákiával szemben halmozott fel adósságot a ’60-as években.

 

 hirdetes_300x300  

A kubai ösztöndíjprogramokról egyelőre keveset tudni, de már az Oktatásügyi Minisztérium is megerősítette az erről szóló híreket. A program valószínűleg jövőre indul és előreláthatólag 8-10 hónapra szól majd.

 

Titkolják a pontos összeget

 

Robert Fico kormányfő korábban arról beszélt, hogy azon dolgozik, hogy Szlovákia gyógyszereket importálhasson Kubából, ám ennek érdekében tett lépései egyelőre sikertelenek. Kuba tartozása a cseh állam felé 259 millió euró. A szlovákiai kintlevőség nagyságát nem lehet tudni, mivel azt a kormányfő titkolja.

 

Mivel Csehszlovákia szétválásával a harmadik félnek nyújtot kölcsönöket is szétosztotta egymás közt a két ország, nem lehet tudni, mekkora rész maradt Szlovákiának.

 

Kuba berendezéseket, közlekedési eszközöket, fogyasztási cikkeket és haditechnikát vásárolt Csehszlovákiától. 1960-61-ben összesen 443 millió csehszlovák korona értékben kereskedett a két szocialista ország.

 

 

Aktuality.sk, Körkép.sk
Nyitókép: knowyourmeme.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!