A szilveszter éjszakáján keletkező zaj idén csendesebb lehet, mint azt megszoktuk. A tűzijátékok használatát idén minden város szigorúan szabályozza, az intézkedéseket megszegőket pedig súlyos bírsággal büntetik. 

 

Pozsonyban például most először csak egy engedélyezett tűzijátékot nézhetünk meg, amelyet a városvezetés készít. Minden mást – kivéve a céges tűzijátékokat és az egyes városrészek attrakcióit – betiltottak, akkor is, ha a tűzijátékot profi cég készítette volna el.

 

Kassán petárdázni szilveszterkor csak kettőig lehet, hasonló korlátozást vezetett be Zsolna, Besztercebánya, Nyitra és Trencsén is. Kassán azért volt szükség a korlátozásra, mert rengeteg lakos panaszkodott arra, hogy a nappali és esti órákban is zavarta őket a durrogtatás.

 

 hirdetes_300x300  

Az első embereket már megbüntették 

 

A városok a legutóbbi törvénymódosításnak köszönhetően korlátozhatják a pirotechnika felhasználását, több település vezetett be egész éves tilalmat, szilveszterkor pedig kivételt tesznek néhány órára.

 

 

oloo
Szilveszter Szlovákia nagyvárosaiban. forrás: SME.SK

A Pozsonyban bevezetett októberi tilalom óta már több embert büntettek meg szabályszegés miatt. A városi rendőrség szóvivője szerint a rendőrök decemberben több szabálysértéssel is találkoztak, így helyszíni bírságokat szabtak ki. Legutóbb például hétvégén, amikor nem sokkal éjfél után  a Hviezdoslav-téren valakinek petárdázásért 20 eurót kellett fizetnie, derült ki a városi rendőrség szóvivőjének, Peter Plevanak szavaiból.

 

Ivo Nesrovnal főpolgármester szerint nem kivételeznek senkivel, ugyanis igyekeznek tekintettel lenni a lakosságra, de a háziállatokra és a biztonságra is.  A tilalom a tűzijátékok négy kategóriájából kettőre érvényes, de ez magába foglalja a leggyakrabban használt, petárdákat, rakétákat, bombákat, szökőkutakat is.

 

„Hogy mi engedélyezett? Az úgynevezett lepkék, csillagszórók, berregők, szökőkutak” tette hozzá a város szóvivője, Ivana Skokanová.

 

Programokkal készülnek

 

A nagyvárosok a pirotechnika betiltásán kívül más újdonságokat is bejelentettek. A pozsonyi városvezetés új világító időmérőt helyez el a Ľudovít Štúr-téren, de a központban is digitális tűzijáték várja az ünneplőket. Kassán a történelmi városházán gyerekszilvesztert rendeznek.

 

Eperjesen a város új logóját leplezik majd le. Besztercebánya ugyan nem szervez hivatalos ünnepséget, de az újév első napjára kulturális programokat tervezett. Zsolnán a biztonságra hivatkozva idén nem szerveznek ünneplést.

 

A nemrég történt berlini terrortámadás miatt a rendőrség is nagyobb erőkkel készül a szilveszteri mulatságokra, így több járőrrel találkozhatunk azon az éjszakán a legtöbb városban.

 

 

 

sme.sk
borítókép: allevents.in

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!