Idei évben több új szabály lép vagy lépett érvénybe a nyugdíjak és a szociális járadékok kiszámítására vonatkozóan. Az adott nyugdíjfajta legalább az átlag 2 százalékában nő. Az szlovákiai átlag öregségi nyugdíj nagysága 405,79 euró, ebből kell számolni a minimum 2 százalékot (további információért lásd lejjebb a táblázatot).

 

Ezen felül a Szociális Biztosító januártól sokkal könnyebben behajthatja az adósokon a tartozásokat. Januártól nő az anyasági felső határa, de ez elsősorban a magasjövedelműeknek kedvez. Májustól azonban mindenki számára emelkedhet valamelyest a gyermek után kapott járadék összege. 

 

Szlovákiában 1,1 millió nyugdíjas él, a legtöbb Nyitra megyében (142 ezer) érdekes módon a legkevesebb a szomszédos Nagyszombat megyében (111 ezer).

 

 hirdetes_810x300  

Ha valaki többféle nyugdíjat is kap, akkor a kisebb összegűnek csak felét folyósítja a Szociális Biztosító. Vagyis ha valaki az öregségi nyugdíj mellett rokkantsági vagy özvegyi nyugdíjra is jogosult, csak a nagyobbik összegeket (nem feltétlenül az öregségi a nagyobb) kapja meg teljes egészében, a kisebbiket a felére csökkentik. A csökkentett nyugdíjtípusnál az emelés mértéke is alacsonyabb.

 

nyugdij_emeles_aktuality_korkep
Adatok: Aktuality.sk, Táblázat: Körkép.sk

 

Táppénz

 

A táppénz is nő. Emelkedik ugyanis a maximális kivetési alap mértéke az átlagbér 1,5-szereséről annak 2-szeresére, vagyis 1766 euróra. Ennek értelmében a táppénz maximális értéke egy 31 napos hónapban elérheti a 990 eurót.

 

Anyasági

 

Emelkedik az anyasági támogatás, amelyet többségében a gyermek születésétől számított első hat hónapban kaphat a szülők egyike, ezt követően a gyermek három éves koráig már csak a szülői támogatásra jogosult, ami viszont alacsonyabb összeget jelent.

 

Az anyasági maximális értéke a tavalyi 918,20 euróról 1260 emelkedik. Ekkora összegre azonban csak azok jogosultak, akik havonta legalább az átlagbér kétszeresét megkeresték.

 

További változás májusban várható, a maximális kivetési alap 70-ről 75 százalékra történő emelésével az anyasági tovább nőhet, és ez már az alacsonyjövedelműeket is érinti majd. A szülői támogatás szintén májustól a jelenlegi havi 203,20 euróról 213,20 euróra fog emelkedni.

 

Munkanélküli segély

 

A munkanélküli segély maximális nagysága az új évben maximum 900 euró lehet, bár az átlagos munkanélküli segély nagysága Szlovákiában alig 300 euró.

 

Könnyebben behajtják a tartozásokat

 

A Szociális Biztosító idén már jóval „hatékonyabban”hajthatja be kinnlevőségeit. Az SZB  júliustól már hozzáférhet az adós bankszámlájához is, sőt, a béréből, de akár a segélyből is levonhatja a tartozást.

 

Nőnek a vállalkozók terhei

 

Januártól nő a magánvállalkozókra (SZČO) vonatkozó minimális kivetési alap nagysága, ami tavaly 429 euró volt és idén 441,50 euróra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozóknak minimum 146,35 eurót kell fizetniük a SZB-nek, de legfeljebb 2048,99 eurót.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: TVnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!