Szlovákiában újabb madárinfluenzás eset történt. A vírus ezúttal a kassai állatkertben ütötte fel a fejét január 2-án, ahol négy pézsmarécénél vették észre a betegség tüneteit. Az első nyilvántartott fertőzés Szlovákiában december 29-én a Pozsonyhidegkúton történt egy családi háznál, ahol 64 otthoni fogyasztásra szánt baromfi hullott el.

 

A hatóságok újra arra szólították fel az állattartókat, hogy minden vonatkozó előírást tartsanak be, és ha állataikon észreveszik a fertőzés jeleit, azonnal értesítsék a Körzeti Állatfelügyeleti Hivatalt. A beteg baromfiknál dezorintáltság, étvágytalanság, látásromlás és furcsa viselkedés jelentkezik tünetként.

 

A kassai álltakert négy fertőzött madarát a hatóságok begyűjtötték, leölték, és további vizsgálat céljából a madárinfluenzára szakosodott Nemzeti Referencia Laboratóriumba szállították Zólyomba. Itt egy nappal később megállapították, hogy megint a H5-ös altípusú madárinfluenzáról van szó.

 

 hirdetes_810x300  

Az állatkertet biztonsági okokból meghatározatlan időre bezárták, a nyilvánosságszámára egyelőre nem látogatható. A helyszínen járványügyi nyomozást végeznek, ebbe beletartoznak a különleges biztonsági intézkedések is. Az állatkertben 341 madarat tartanak.

 

SONY DSC
Így néz ki egy egészésges Pézsmaréce. Forrás: Wikimedia.org

 

Három járást is érintenek a biztonsági zónák

 

A fertőzési ponttól számítva 3 kilométeres körben biztonsági zónát jelöltek ki, illetve 10 kilométeres sugarú körben megfigyelési zónát. Ezek a zónák érintik a Kassai, az Eperjesi járásokat és Kassa-környékét. A fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében egy sor szigorú intézkedést vezetettek be az állat- és élelmiszerfelügyeleti hivatalok, mivel a kassai már a második madárinfluenzás eset volt Szlovákia területén.

 

A minisztérium is fokozott elővigyázatosságra szólította fel az állattartókat.

 

„Eddig igazoltan még nem terjedt át emberre a madárinfluenza e típusa, de sosem lehetünk elég óvatosak”

 

Nyilatkozta Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter, aki azt javasolja a polgároknak, hogy, ha csak lehet, ne érintkezzenek élő szárnyasokkal, fogyasztásuknál pedig ügyeljenek rá, hogy minimum 70 fokon és legalább 20 percig kezeljék a baromfihúst.

 

„Nincs okunk a pánikra, de az elővigyázatosság helyénvaló”

 

Jelentette ki Jozef Bíreš az országos Állat- és Élelmiszerfelügyelet igazgatója, aki elmondta, hogy a vírus a szabadon élő madárpopulációkban „kering”, így az ország bármely részére eljuthat.

 

18209604_303_deutsche-welle
Nigériában is komoly méreteket öltött a madárinfluenza pusztítása. Ott a H5N1 típus tombolt. Forrás: Deutsche Wele

 

Nincs mit tenni, zárva marad az állatkert

 

Az állatkert vezetősége nem örül, de egyetért a hely bezárásának szükségességével.

 

„A napi látogatottságunk 50-150 fő. Persze, a síelők és a gyerekek csalódottak lsznek, de nincs mit tenni. Az intézkedések arról szólnak, hogy ne terjedjen tovább a fertőzés, és hogy látogatóink és alkalmazottaink biztonságban legyenek”

 

Mondta Erich Kočner, ZOO igazgatója.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép:  Cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!