A losonci Városliget kedvencei, a  hattyúk már néhány napja nem láthatóak és csodálhatóak. A Városliget gondnoka január 29-én jelentette be két fiatal hattyú hirtelen elpusztulását.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A losonci Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyeleti Hatóság a tetemeket a zólyomi Állategészségügyi Intézetbe küldte el kivizsgálásra, s annak eredménye megerősítette, hogy az állatok madárinfluenzában pusztultak el.

 

Február 1-én újabb felnőtt hattyú pusztult el. Feltételezhető, hogy ugyancsak madárinfluenzában.

 hirdetes_810x300  
Felvétel: Puntigán József.

 

A  hírt hivatalosan Elena Kovácsová  a losonci  Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyeleti Hatóság igazgatónője erősítette meg. Hozzátéve a H5N8 vírusról van szó, amely az emberekre nem veszélyes, viszont a madarakra és a baromfira igen.

 

Az elpusztult hattyúk Városliget tavában éltek, de gyakorta lehetett velük találkozni a ligetben is. A tó a vándormadarak, elsősorban kacsák kedvenc pihenőhelye. Feltételezhető, hogy ők fertőzték meg a hattyúkat. A vízimadarak mondhatni százával érkeznek ide és jelenleg a befagyott tó közepén egy folyamatosan működő vízsugár körül tartózkodnak. A park látogatói különböző finomságokkal előszeretettel csalogatják őket a part közelébe.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A madárinfluenza előfordulása esetén a hatóság a fertőzés helyszínének 3 km-es körzetét köteles megvizsgálni. Ha valaki elhullott madártetemet talál, akkor semmilyen körülmények között ne nyúljon hozzá, és azonnal jelentse a legközelebbi állategészségügyi hatóságnak.

 

Az otthonokban, telepeken nevelt baromfinál ajánlatos ügyelni arra, hogy zárt helyen neveljék és etessék, s vigyázzanak arra, hogy ne érintkezzenek szabadon mozgó madarakkal, elsősorban vízi szárnyasokkal.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Nyitókép: Puntigán József
Forrás: nasnovohrad.sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!