A besztercebányai sörfőzde az Urpiner sörével az egyetlen szlovákiai sörgyár, amelyet még nem vásároltak fel a külföldi befektetők.

 

Az eladósodott gyárat Pavol Čupka után a Branislav Cvik és Ľubomír Vančo egykori óra- és hangszerkészítő kettősnek sikerült újra fellendítenie. A páratlan siker, ami a besztercebányai hazai sörgyári üzletet jellemzi, egyre több vállalkozót inspirál. Míg a telített hazai piacokon az új és nagy sörgyáraknak már nincs helyük, addig a városban az egyik éttermi sörfőzde nyílik a másik után. Nagyjából öt év múlva Besztercebányán öt sörfőzde is működhet.

 

Az étteremtől a sörig

 

 hirdetes_810x300  

Az Urpiner, a hosszabb ideje működő Krebs, és a nemrégiben megnyitott éttermi Baran sörgyár mellett egy éven belül Besztercebányán egy kis sörgyárat és két családi vállalkozást – Proto és Pedotron – szeretnének létrehozni.

 

A Rejdovian család a Pedotronból fél millió euróból egy kisebb sörgyárat szeretne felfuttatni a városban. A gyárat a Bystričan névre keresztelnék és évente ezer hektoliter sört termelnének. A Dzurianik család tulajdonában lévő Proto jelenleg nem tervezi a minisörgyár bővítését. Céljuk, hogy fél millió eurót befektetve saját sört gyártsanak, évente 6000 liter mennyiségben.

 

Fotó: BBonline.sk

 

A sörrel újjáélesztett Fatra

 

Mindkét besztercebányai projektet összeköti, hogy sörüket az egykori Fatra szeszfőzdébe főznék. A Proto már az őszre tervezi a gyártást, míg a Pedotron a következő év tavaszára. Mindkét cég hordókba és üvegekbe egyaránt szeretné tölteni. A Proto öt új alkalmazottat vesz fel a gyárába, míg a Pedotron kettőt.

 

Az Urpiner tulajdonosai már hosszabb ideje hangoztatják, hogy üdvözlik a kisebb sörfőzdék konkurenciáját. Úgy vélik, hogy minél szélesebb a személyes sörök kínálata, annál nagyobb lesz az esély arra, hogy a szlovákok a nagy multi konszernek sörein kívül a helyi termelők söreit is megkóstolják.

 

Forrás: etrend.sk/Körkép.sk

Nyitókép: SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!