„Még ma sem akarom nyilvánosságra hozni a teljes igazságot, mert sokkolná  a közvéleményt. Megtudják majd a könyvből, ha megjelenik” – mondta Vladimír Mečiar a TA3 Téma dňa című vitaműsorában, ahol Bugár Bélával a vitatott amnesztiák kérdéskörét járták körbe.

 

Már csaknem éjfél volt, amikor Mečiar elhagyta a televízió székházát, de még mindig voltak tüntetők az épület előtt. Az egykori kormányfőt, aki szerint eddig nem kapott elég teret a médiában, hogy megvédje magát a vádakkal szemben, most két tucat újságíró várta, mégsem válaszolt a kérdésekre. A tüntetők közben azt skandálták: „Szégyen”.

 

Bugár és Mečiar a műsorban kölcsönösen hazugnak nevezték egymást.

 

 hirdetes_810x300  

Mečiar azt állította, hogy nem a SIS rabolta el ifj. Michal Kováčot, bár valaki tudhatott róla a SIS-en belül.

 

Tüntetők a TA3 székháza előtt. Forrás: HNonline.sk

 

Bugár közben arra hívta fel a figyelmet, hogy akkoriban a SIS anyagi haszonszerzésre használta saját eszközeit:

 

„Nem tudom, emlékszik-e még, hogy milyen világot éltünk [akkor]. Információt akart? Akkor fizetnie kellett. Nekem volt problémám a dunaszerdahelyi maffiával, azt mondták, bármit megtehetnek, mert a SIS védi őket”

 

Mečiar azzal védte amnesztiáit, hogy szükség volt rájuk az ország politikai stabilitásának megőrzése érdekében, a választások közeledtével. Egyúttal kétségbe vonta, hogy Róbert Remiášt meggyilkolták volna. Remiáš Fegyveres Oszkárnak volt az összekötője aki az akkori államfő fia elrablásának volt a koronatanúja. Az amnesztiák azonban akadályozzák, hogy az ügyet kivizsgálják. Mečiar azzal vádolta Bugárt, hogy Remiáš halálát politikai célokra használja fel. Mikor a műsorvezető megkérdezte tőle, szerinte gyilkosság történt-e, azt válaszolta:

 

„Én nem tudom. A nyomozást lezárták.”

 

Vladimír Mečiar agresszívan érvelt, de állítja, nincs mitől félnie. Forrás: DennikN.sk

 

Bugár elmondta, ha sikerülne eltörölni az amnesztiákat, elhárulna az akadály a történtek kivizsgálása elől.

 

„Ha eltörölnék az amnesztiákat, a Remiáš gyilkolásság ügye is megoldódna.”

 

Mečiar többször is jogi magyarázatokkal próbálta alátámasztani igazát az ügyészség akkori döntésével, a nyomozás leállításával, illetve azzal kapcsolatban, hogy az amnesztiák jogilag nem törölhetők el. Bugár hasonlattal élt, a náci háborús bűnösök is azzal védekeztek, hogy az akkor érvényes törvények szellemében jártak el.

 

„Törvényszerű? Igen. Igazságos? Nem hiszem.”

 

Ifj. Michal Kováčot 1995. augusztus 31-én rabolták el és Ausztriába hurcolták. Mečiar később amnesztiát hirdetett az ifj. Kováč ügyével kapcsolatos minden büntetőjogi eljárásra, ezzel megakadályozta a történtek felderítését, a bűnügy így a mai napig feltáratlan maradt.

 

„Tudja mi történt? 1995-től a fián keresztül gyakoroltak nyomást az államfőre. (…) Maga március 3-án amnesztiát hirdetett, hogy ne lehessen kideríteni semmit. Ez az igazság”

 

mondta Bugár Mečiarnak.

 

Ellenzéki tüntetés ifj. Michal Kováč elrablását követően. Forrás: Sme.sk

 

 

A vita végén a volt kormányfő kijelentette:

 

„Még ma sem vagyok hajlandó elmondani a teljes igazságot, mert néhány dolog sokkolná a nyilvánosságot. Megtudják majd a könyvből, ha megjelenik. (…) Nincs itt az ideje mindent elmondani, mert megkérdőjeleznénk az állam politikai stabilitását”

 

Bugár szerint van jogi lehetőség az amnesztiák eltörlésére, csak politikai akarat kell hozzá.

 

Mečiar a vita vége felé szinte megfenyegette Bugárt, hogy nem az ő, hanem Fico fejével játszanak, és neki nincs mitől tartania.

 

„Ki fogalmazta meg a mai társadalmi elvárást [az amnesztiák megszüntetésére]? Már 20 éve történt. Konfliktusokba keveredtek. Fico fejével játszik. Meggyőződésem, hogy nem nekem lehet ebből bajom”

 

Bugár válasza erre:

 

„Nem Fico fejére megy ki a játék, biztosan nem. Itt arról van szó, hogy az emberek végre megtudják, mi történt. Hogy a történelem feljegyezze, hogy tudni lehessen, milyen volt az önálló Szlovákia kezdeti történelme. (…) Magának van mitől félnie”

 

Körkép.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!