A mindössze 18 éves Karolína Farská és Dávid Straka szervezik az utóbbi évek egyik legnagyobb korrupcióellenes felvonulását Pozsonyban, április 18-án.  Politikusok nem, csak diákok, aktivisták szólalnak fel. A Denník N a fiatal szervezőkkel készített interjút, mi pedig szemléztük a legfontosabb információkat: 

 

A fiatal diákok Bajmóctölgyesről származnak, mindketten aktívan részt vesznek iskolai vitarendezvényeken, eseményeken. Dávid szülei vállalkozók, egy kis családi cégük van, Karolína édesapja a technológia területén tevékenykedik, édesanyja óvodában tanít.

 

Hogyan történt, hogy elkezdtétek szervezni a Nagy Korrupcióellenes Menetet?

 

 hirdetes_810x300  

Dávid: Közös ötlet volt, jó barátok vagyunk. Egyszer az iskolában arról beszélgettünk, hogy mi zajlik az országban. Karolína egy parlamenti közvetítést nézett, ahol történt valami. Mi is ?

 

Karolína: Az ülésen a kormányfőt próbálták meg visszahívni, és felidegesített, amit Danko csinált a vizuális segédeszközök ellen, és ahogy Matovičnak megtiltotta a használatukat. Szóltam Dávidnak, hogy hogyan történhet meg ilyen? Aztán a politikusok csak úgy felálltak és elmentek, miközben kollégájuk olyan témáról beszélt, amely sok embert érdekelt, nemcsak a választóit. Dáviddal láttuk, hogyan ignorálják az egyszerű embereket (..)

 

Mi történt ezután? Ma már csaknem 7 ezer ember jelezte a Facebookon, hogy készül a rendezvényre.

 

Dávid: Először tíz ember volt ott. Aztán a 100-as határt tűztük ki célul. Később elkezdtünk vele komolyabban foglalkozni, tárgyaltunk emberekkel, akik meghívták ismerőseiket. Maga a Facebook terjesztette. Nem költöttünk rá egy centet sem, nem erőlködtünk, hogy a médiumokkal beszéljünk. Az első 2,5 – 3 ezer ember magától jött.

 

Szükségetek van pénzre a szervezéshez?

 

Dávid: Igen, nyitottunk egy számlát, ahová pénzt küldhetnek az emberek. Egy nyilvános számláról van szó, amelyen 1188 euró van.

 

Karolína: Körülbelül 3 ezer euróra van szükségünk.

 

Megkerestek politikusok is?

 

Dávid: Igen, ellenzéki politikusok és munkatársaik jelentkeztek, de elutasítottuk őket. Olyanokat mondtak, hogy nélkülük ez nem sikerülhet, nagyon nehéz megszervezni. Sokat beszéltünk arról, hogy jó lenne-e elfogadni segítséget, mert egyáltalán nincs tapasztalatunk ilyen dolgokban. Végül úgy döntöttünk, hogy megoldjuk egyedül. Lehet, hogy kevésbé lesz tökéletes, de autentikusabb lesz.

 

Három korrupcióellenes szervezettel is találkoztatok már. Ez hogyan jött létre?

 

Dávid: Az iskolában az extrémizmusról beszélgettünk és volt itt egy lány, aki a Fair-play Szövetségnél dolgozik önkéntesként. Egy diáktársunk az Állítsuk meg a Korrupciónál dolgozik. Valahogy így jött létre, találkoztunk és beszélgettünk. Például a visszaélések megakadályozásáról. A tüntetésen nem szólal fel egy politikus és párt sem.

 

A követeléseitek közé tartozik a Gorilla és  Bašternák-ügy kivizsgálása, a mečiari amnesztiák eltörlése, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Dušan Kováčik lemondása. Hogyan fogalmazódtak meg ezek az elvárások?

 

Dávid: Azon gondolkodtunk, hogy ki a felelős a korrupcióért. A legnagyobb felelősség pedig ezekre az emberekre esik, a funkciójukkal is összefügg.

 

 

Mi a terv arra az esetre, ha Kaliňák nem mond le és követeléseitek nem teljesülnek?

 

Dávid: elgondolkodunk egy diáksztrájkon.

 

Karolína: Lehet, hogy ignorálnának minket, mint a tanárainkat tavaly. Nem akarunk egy olyan országban élni, ahol egy politikus nem törődik azzal, mit gondolnak az emberek. Ő csak kampányol és azt állítja, hogy mandátumot kapott az emberektől.

 

Miért pont Kaliňáknak kellene lemondania?

 

Dávid: Ő a korrupció szimbóluma. Ha ez az ország még mindig a tisztesség és a morális értékek mellett áll, akkor ezt meg kellene értenie és távoznia kellene. Látja, hogy fél éven keresztül több ezer ember járt tüntetni miatta a Bonaparte elé, nem mondhatja, hogy nincs így. Egy normális országban ez elfogadhatatlan lenne.

 

Robert Fico kormányfőnek az elmúlt időszakban több korrupcióellenes kijelentése is volt. Járt az OECD korrupcióellenes fórumán Párizsban, arra szólította fel az embereket, hogy jelentsék a korrupciót. Ez nektek nem elég?

 

Karolína: Nem elég. Ha valaki azt állítja, hogy hirtelen megvilágosodott, nem jelenti azt, hogy eredménye is van. Vagyis idáig nem látjuk, hogy lenne.

 

Dávid: Évekig csak tettetik, hogy harcolnak a korrupcióval.

 

Karolína: Aztán azt mondják, hogy itt semmilyen korrupció sincs. Döntsék el végre. Nekünk megvan erről a véleményünk és ki is állunk mellette. Úgy gondoljuk, hogy a korrupció jelen van és szeretnénk harcolni ellene.

 

Kik lépnek fel végül a meneten?

 

Dávid: Mi, diákok. Néhányan még gondolkodnak, hogy felszólalnak-e, de többen is megerősítették, mint például Ján Greššo, Maroš Kramár színészek, vagy Zuzana Hlávková. Lehet, hogy Robert Remiáš édesanyja is eljön, ezt értékelnénk. A programon még dolgozunk.

 

Denník N/Körkép.sk
borítókép: dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!