A pénzügyminisztérium tanulmányozza a vajkai és a nagybodaki polgármester javaslatát.

 

Vajka és Nagybodak községek polgármestereinek levelét a Szlovák Köztársaság pénzügyminisztériumához továbbították és azt az illetékes szakosztály tanulmányozza-erősítette meg a Körkép érdeklődésére a tárca sajtóosztálya. „A kérelem elemzése után alakítja ki a pénzügyi tárca az álláspontját, amit megküldenek a két falu polgármesterének”– állt a pénzügyminisztérium válaszlevélben.

 

Portálunk korábban beszámolt arról, hogy a bősi felvízcsatorna mögött elzárt két falu nevében Álló Donát vajkai és Világi Tamás nagybodaki polgármesterek levélben kérték Robert Fico kormányfőtől a különleges státusz megadását a Kis-Csallóköznek. A polgármesterek szerint ugyanúgy veszélyeztetett térségbeli falvaknak kellene minősíteni a bősi vízierőművet kiszolgáló felvízcsatorna mentén fekvő településeket, amint ezt az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű környékén lévő települések esetében már megtették a törvényhozók.

[stw]

 hirdetes_810x300  

 

 

A múlt hónapban postázott levélben rámutattak arra, hogy a csaknem negyedszázados erőmű üzemelése óta tetemes hátrányok érték az itteni lakosokat, ezért legalább utólagos kárpótlást jelentene, ha a törvényalkotó az ő esetükben is figyelembe venné, hogy ezek a községek veszélyeztetett térségben helyezkednek el. Olyan törvényi megoldást sürgetnek, amely lehetővé tenné ezeknek a községeknek különadó kivetését a vízierőművet üzemeltető Vízgazdálkodási Vállalatnak, amelyből jelentős bevételhez juthatnának az önkormányzatok.

 

„Egy ilyen megoldás megfelelne a felvízcsatorna mentén elterülő településeknek. Ez a térség is veszélyeztetett, példa erre a közelmúltban történt hajóbaleset, amely szerencsére nem végződött tragédiával”

 

– hangsúlyozták a szlovák kormányfőnek megküldött levélben.

 

„Ha az indítványunkat elfogadnák, a plusz adóbevétel legalább részben enyhítené járulékos többletkiadásainkat és az 1992 óta üzemelő erőmű okozta hátrányt”

 

– nyilatkozta a Körképnek Álló Donát vajkai polgármester.

 

 

„Teljesen logikus igény az, amit a falvak kérnek”

 

Nagyszombat megye vezetősége is támogatja ezt a kezdeményezést. Berényi József, a megye MKP-s alelnöke így látja ezt a kérdést:

 

„A közlekedés szempontjából a vízerőmű megépítésének nagy vesztesei a másik parton lévő települések, Bodak, Vajka és Doborgaz. Mivel van precedens arra nézve, hogy az atomerőmű melletti községek élveznek bizonyos előnyöket, ezeknek vonatkozniuk kellene a vízierőmű környéki falvakra is. Mert nekik is van ebből hátrányuk, leegyszerűsítve az az akadály, amit a víz jelent”.

 

Ilyen szempontból Berényi József ezt egy teljesen logikus igénynek tartja.

 

„Úgy vélem, azok az előnyök, amelyek az atomerőmű körzetében lévő községeknek járnak, a bősi vízierőmű környéki településeknek is ugyanígy kijárnának. Ebből a meggondolásból született meg a megyei támogatás is

 

– mondta a megye magyar alelnöke annak kapcsán, hogy Tibor Mikuš megyeelnök a helyetteseivel tartott egyeztetés után a vajkai polgármesternek írt levelében Nagyszombat megye nevében támogatásáról biztosította a javaslatot.

 

Mint mondta, ebből a megfontolásból született a megyei támogatás, habár napvilágot látott olyan vélemény is, hogy az MKP ebből kampánytémát csinál a novemberi megyei választások közeledtével. Berényi József ezt a leghatározottabban visszautasította:

 

„Erről szó sincs. Az egészet nem is a Magyar Közösség Pártja kezdeményezte, hanem Vajka polgármestere még tavaly ősszel. Én támogattam, mert jó javaslatnak tartottam, de ilyen alapon bármit kampánytémának lehetne minősíteni”.

 

Sokat nyomhat a latban a megye támogató állásfoglalása is

 

Nagyszombat megye magyar alelnöke egyébként örül annak, hogy a miniszterelnök a pénzügyminisztériumot kérte fel a javaslat tanulmányozására.

 

Ez egy elég magas szint ahhoz, hogy előrelépés történjen. Remélem azt is, hogy a döntés meghozatalánál súlya lesz majd annak is, hogy a megye támogató állásfoglalását is megkapta a pénzügyminisztérium

 

– mondta a Körképnek Berényi. Portálunknak arra a kérdésére, lát-e esélyt arra, hogy kedvező lesz a minisztérium válasza, a megyei alelnök úgy vélte, ha kormányszinten nem fúrja meg senki, akkor jó esély van erre.

 

P. Vonyik Erzsébet

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!