Pozsony Vereknye városrészének lakói és a település vezetése tegnap délután 15:00-tól a Környezetvédelmi Minisztérium elé szervezett tüntetést, mivel szerintük az egykori Dimitrov-üzem veszélyeshulladék-lerakójának rendbetételét nem megfelelően végzik, a minisztériumnak pedig már tavaly ősszel el kellett volna kezdenie a terület rendezését.

 

„Nem várunk tovább a környezetvédelmi miniszterek újabb üres ígérgetéseire, akik már közel két éve hitegetnek minket a hulladék tárolójának megtisztításával”

 

áll Vereknye hivatalos állásfoglalásában.

 

Az egész Csallóközt érintő katasztrófa-veszély

 hirdetes_810x300  

 

A Vereknye és Főrév határában lévő, Kis-Dunához csatlakozó holtágban, az úgynevezett Malom-ágban az 1960-as évektől kezdődően 90 ezer tonna veszélyes hulladékot helyeztek el mintegy 4,65 hektárnyi területen, bárminemű talajszigetelés nélkül. A területet a ’80-as években a bősi erőmű építésekor kiásott termőtalajt felhasználva 2-3 méter vastag földréteggel vonták be. Így a holtágaban található veszélyes anyag a szennyezett földréteggel együtt mintegy 156 ezer köbméter.

 

A szennyeződés terjedése a felszín alatti vizekben – legalábbis amit eddig kimutattak. Forrás: IPPR.sk

 

A bősi erőmű megépülésével a talajvíz szintje megemelkedett, és korrodálta a veszélyes hulladékot tartalmazó hordókat, amelyek tartalma folymatosan szivárog a talajba, károsítva ezzel a Csallóköz alatti vízkészletet és talajt.

 

A környéken a kúti vizek nem csak fogyasztásra, de még öntözésre is alkalmatlanok egészségkárosító hatásuk miatt.

 

A minisztérium a félmegoldást választotta

 

A terület helyzetéről szóló 2015-ös tanulmány szerint a terület rendbetételére két forgatókönyv létezik. Az egyik a teljes kármentesítésről szól, ami közel 5 év alatt mehetne végbe és a veszélyes hulladék és szennyezett talajrétegek eltávolítását tartalmazza. Ennek költségeit a tanulmány 113 millió euróra becsülte.

 

A másik forgatókönyv a terület izolációjáról szól, amelynek becsült költsége az előzőhöz képest jóval alacsonyabb, mindössze 14,6 millió euró, de a tanulmány hangsúlyozza:

 

„A kedvezőbb forgatókönyv (…) egyértelműen az aktív kármentesítés lenne a szükséges határértékek elérése érdekében. A szennyezett terület izolációja csak esetleges átmeneti intézkedésként javallott a teljes kármentesítés elvégzéséig”

 

A képen a termőfölddel betakart vereknyei hulladéktároló felszíne. A veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó konténerek a mélyben vannak.. Fotó: Aktuality.sk

 

Két év alatt megduplázódtak a költségek(?)

 

Épp a fenti gondolat miatt érzik úgy a tüntetők, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium megkésve és nem megfelelően jár el. Főleg, hogy a szóban forgó tanulmány már két éve megjelent.

 

„A vereknyei hulladéktároló nem hagyományos tároló. Vegyi anyagok szennyezik a talajvizet, és minden nappal a Csallóköz egyre távolabbi területeit szennyezik be”

 

mondta Martin Kuruc, Vereknye polgármestere. A város lakói és az önkormányzat tavaly októberben már tüntetetett a tároló problémájának megoldása végett, Solymos László (Most-Híd) pedig január végéig ígérte a kármentesítésről szóló közbeszerzés kiírását, ám ez végül egészen április végéig váratott magára.

 

Az is elég különös, hogy milyen gyorsasággal és milyen mértékben változott a félmegoldást sem nyújtó izoláció becsült költsége a kormánykoalíció megalakulása után. A fentebb idézett tanulmány adatai szerint a csak átmeneti megoldást jelentő izoláció 14,6 millió euróba kerülne, Solymos László minisztériuma idén januárban már 20-25 millióra becsülte a költségeket, mára pedig ez az eredeti összeg több mint kétszeresére, 30 millió euróra hízott. A környezetvédelmi tárca szerint a szennyezett terület szigeteléséhez szükséges pénzt uniós forrásokból biztosítják.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: nasenoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!