„Valakik ismételten borzolni kívánják a párkányiak és a környékbeliek kedélyét“ – kezdi közleményét az MKP, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy két, sikeresen megakadályozott hulladékégető projekt után egy harmadik került terítékre, mindössze pár nappal azután, hogy az érintett cégek visszaléptek korábbi szándékuktól.

 

A HC Logistik nevű vállalat újabb gumiabroncsot és műanyagot feldolgozó üzem engedélyezését kérvényezte az illetékes állami hatóságnál. Az üzem megint Párkány kataszterében valósulna meg, ugyanaz a technológia, annyi csupán a különbség, hogy az előző 20 ezer tonnás évi kapacitás helyett most 10 ezer tonna kapacitású létesítménnyel számolnak.

 

Az MKP közleménye kiemeli, hogy a cég:

 

 hirdetes_300x300  

„Hasonló pirolízis technológiát választott, mint a sorrendben második alkalommal benyújtott tervezet. Erről pedig az Európai Unió szabályzata egyértelműen kimondja, hogy hulladékégetésről van szó.”

 

A Környezetvédelmi Minisztérium információs rendszere szerint az új projekt tervezete április 27-én került feltöltésre Green Park Štúrovo néven. A dokumentáció szerint a HC Logistik azon a telken tervezi megvalósítani az üzemet, amely korábbi részvényesének (az OK-V Holding a.s.-nek) tulajdonában van.

 

Fotó: greenfo.hu/illusztráció

 

A Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap információi szerint a HC Logistik októberre tervezi az építési munkálatok megkezdését, a tényleges működést pedig jövő év végére jelzik előre. A cikk azonban nem említi a két korábbi párkányi hulladékégető esetét, sőt, azt írja

 

„A termelés elvileg nem terheli a környezetet sem és nincs hatással a párkányi lakosok egészségére sem”

 

Mit mond a projektterv?

 

Ez a megállapítás azonban még a projekttervezet leírása alapján sem állja meg a helyét. A kérelem mellé csatolt megvalósítási tanulmány kiemeli, hogy a környezeti szennyezés részeként az üzem felé vezető utakon megnövekedő forgalom lég- és zajszennyezéssel jár.

 

További légszennyezés keletkezik az égetés során, (amelyhez földgázt használnak majd), ezeket négy, egyenként 14 méter magas, 20 centiméter átlagos átmérőjű kémény vezeti ki a levegőbe. A szennyezés mértéke alapján közepes károsanyag-kibocsátású üzemről van szó.

 

„Tekintettel arra, hogy a javasolt eljárás lakott területen kívül, kellő távolságban tőle valósulna meg, és nem érinti közvetlenül a lakott területet, a projekt lakosokra gyakorolt esetleges hatása valószínűtlen eshetőség”

 

áll a projektben, amely kiemeli, hogy az üzem hatásai a lakosokra nézve „kevésbé jelentősek, csak helyi és korlátozott jellegűek”.

 

A nem egész 20 millió eurós beruházás a HC Logistik szerint 76 állandó munkahelyet teremtene. A teljes anyag ide kattintva tekinthető meg (keressék a Green Park Sturovo – 1.zip letölthető tömörített fájlt).

 

Tiltakozó nagygyűlést szerveznek a hulladékégető ellenzői

 

A párkányi önkormányzat három képviselője tiltakozó nagygyűlést szervez május 11-én 15:30 órai kezdettel a párkányi városháza elé. A tüntetésre várják a párkányi és esztergomi térségben élő ellenzőket.

 

forrás: infoesztergom.hu

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: nlcafe.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!