A „Tanuló Szlovákia” (Učiace sa Slovensko) nemzeti fejlesztési és oktatási programról vitáztak ma ellenzéki és kormánypárti politikusok az RTVS vitaműsorában. A szlovákiai oktatás finanszírozása és a tanárok fizetése jóval elmarad a fejlett országok átlagától, a kormány ezen szeretne változtatni.

 

Több pénzre lenne szükség

 

A szlovákiai tanárok jelenleg a felsőfokú végzettséggel rendelkező, nemzetgazdaságban dolgozók bérének 57 százalékát keresik meg. A vasárnapi vitaműsor vendége volt Milan Ftáčnik egykori oktatásügyi miniszter is:

 

 hirdetes_810x300  

„Ez az 57 százalék nagyon alacsony szám, harmadannyival kisebb, mint amennyit az OECD-tagországok tanárai keresnek. Ezért a dokumentumban azt a célt határoztuk meg, hogy 10 év múlva a tanárok már 80 százalékát keressék meg. Az adatok alapján ez az OECD-államok átlaga…”

 

Az exminiszter megjegyezte, hogy Szlovákia jelenleg a bruttó hazai termék 3,4 százalékát költi az oktatásra, az európai átlag viszont 4,5 százalék. „Nem lehet javítani a minőségen, ha nem jut több pénz az oktatásügyre” – hangsúlyozta.

 

Alacsony bérek

 

Ľubomír Petrák (Smer), a parlament oktatási bizottságának elnöke elismerte, hogy mindenképp szükséges a tanárok bérének megemelése. Szerinte pont ezt a célt szolgálja az új reformtervezet, amely a minőség javulásához és az iskolahálózat optimalizációjához vezethet. Viszont úgy látja, hogy csak akkor érdemes több pénz költeni az oktatásra, ha pontosan tudják, hova megy, máskülönben kidobott pénz lenne.

Az ellenzék kételkedik

 

Branislav Gröhling (SaS) ellenzéki képviselő szerint Szlovákiában már régóta hangoztatják, hogy prioritásként kezelik az oktatásügyet. „Viszont ha valami a kormány prioritásának számít, akkor alá kell rendelnünk a többi tárcát is.” Megjegyezte, hogy pártja iskolaügyi javaslatait az év végéig bemutatják.

Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA) megjegyezte, hogy a tanárok bére nem csak szociális és szakmai kérdés.

 

„A tanár kulcsfontosságú, de nem ő a legfontosabb, hanem a diák, a gyerek és az ország jövője. Nem úgy kellene lennie, hogy a tanárok háborúzzanak az oktatásügyi minisztériummal a fizetésük miatt, hanem közösen kellene küzdenünk azért, hogy emeljük a jövőnkbe fordított beruházást.”

 

SME
kép: sme.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!