„Ha megállítjuk Kotlebát itt, ahol hagytuk létrejönni, megállítjuk egész Szlovákiában” – jelentette ki Stanislav Mičev, független Besztercebánya megyei megyefőnök jelölt azon a hétfő esti nyílt találkozón, amelyen Mičev, Martin Klus (SaS) és Ján Lunter (független) megyeelnök jelöltek vitáztak erőik szükségszerű egyesítéséről.

 

A három legrelevánsabbnak tartott jelölt május 20-án ír alá egy közös memorandumot, amely kimondaná, hogy az egyes „demokratikus jelöltek” a kampány hajrájában közösen lépnek majd fel Marián Kotleba ellen.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha valamelyikük a szeptemberi felméréseken jelentős előnyre tesz szert, a memorandumba foglaltak alapján a másik két megyefőnök-jelölt nyilvánosan támogatásáról biztosítja, és közösen fognak dolgozni a kampány hátralevő szakaszában.

 

 hirdetes_300x300  

Mičev szerint a memorandum egyedülálló és áttörést jelentő dokumentum a szlovákiai politikumban. Szövegezése többek között ezt is tartalmazza majd:

 

„Közös célunk, hogy a Kotleba-ĽSNS elnöke, Marián Kotleba által fémjelezett jelenlegi Besztercebánya megyei vezetést leváltsuk, és megőrizzük kultúránk eredeti történelmi értékeit, a polgárok elégedettek legyenek, a megyét pedig az objektív fejlődés és a sokoldalú kommunikáció felé mozdítsuk el”

 

Az ĽSNS a kisebbségi alapot is támadta

 

Kotlebáék pártja nem csak a roma kisebbséggel szemben táplál ellenérzéseket. A Kisebbségi Alap kétszeresére emelésről szóló javaslat elfogadásakor az ĽSNS parlamenti képviselője, Milan Mazurek azzal vádolta a szlovák képviselőket, hogy miközben a kormány a Matica Slovenská finanszírozásának megszüntetését fontolgatja, a kisebbségi kultúrára szánt összegeket folyamatosan emeli.

 

„A nemzetiségi kisebbségek kultúrájának, az előző évhez képest megduplázott mértékű támogatása jelenleg márpedig szükségtelen. Bugár úr valószínűleg tiltakozni fog emiatt, mert ezt a törvényt a kormánykoalíció csak azért fogadta el, mert a Most-Híd kilobbizta (…), hogy a magyar kisebbség tagjaira apelláljon, hiszen ezeknek a forrásoknak a nagy része épp a magyar kisebbség támogatására megy majd el. Hogy valamiképp visszatérjen bizalmuk [Bugárékba], hiszen mindannyian tudjuk, a jellem döntő, és a jelleme a választások után döntött is (…)”

 

És bár a szélsőségesen nacionalista elveket valló szlovák képviselő nem feltétlenül téved a Most-Híd szándékait illetően, felszólalása arra utal, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben a szlovák és a felvidéki magyar álláspontok nem nagyon közelíthetőek – például a kisebbségi kultúrák támogatásának fontosságát illetően.

 

Ami pedig a kisebbségi alap megduplázott keretének esetleges veszélyeit illeti, arról Király Zsolt írása ad részletes betekintést.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!