A brazil hús körüli botrány továbbra sem csillapodik. Épp ellenkezőleg, ugyanis újabb tények kerültek napvilágra. Míg Brazíliában a húsbizniszben úszó csalókat büntetik és ontják a vádemeléseket, addig Szlovákia lakossága leginkább a szalmonella-fertőzéstől fél.

 

A Salmonella baktériumból származó lelet segített feltérképezni, hogy valójában mi is történhetett a brazil húsokkal. Kiderült, hogy a húsok a Salmonella Mbandakát, Minnesottát és Heidelberget tartalmazzák, amelyek Európában és Brazíliában csak szórványosan fordulnak elő, hiszen ezek a szalmonella-fertőzések Észak-Amerikára jellemzőek. Mindez azt a gyanút keltheti, hogy a brazilok csupán átcsomagolták az USA-ból érkező húsokat.

 

Ritka baktériumok

 

 hirdetes_300x300  

A fent megnevezett szalmonella típusok világszerte elterjedtek. A Salmonella Heidelberget USA-ban számos járvány kiváltójaként tartják számon. Európában 2011-ben például 25 utas esetében – akik Tanzániából utaztak haza –  nemzetközi járványt állapítottak meg” – magyarázta az Aktuality.sk-nak a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője, Zuzana Drobová. A fertőzés forrásának ebben az esetben a baromfihús, valamint a szarvasmarha-állomány húsa bizonyult. A Mbandaka törzs szintén két járványt okozott az USA-ban, viszont Európában nem elterjedt.

 

Ezek közül a típusok közül a Salmonella Minnesota  a legritkább. Nálunk nagyon ritkán fordul elő, függetlenül az élelmiszerektől” – mondta az ÚVZ szóvivője.

 

Fotó: Pluska.sk

 

Az USA-ból Brazílián át Szlovákiáig

 

 

Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (ŠVPS) igazgatója már a brazil húsbotrány kirobbanásakor megjegyezte, hogy az említett baktériumtípusok hazája az USA. Akkor feltehetjük a kérdést, hogy mégis hogyan kerültek Brazíliába?

 

A szakfelügyelők azzal az elmélettel dolgoznak, hogy az a hús, amelyet nálunk árulnak, reexportból származik. A mélyhűtött húsok szavatossága az előállítók szerint két év. Amikor a brazil termelők helytelen praktikáit leleplezték kiderült, hogy a húst már átcsomagolták.

 

Ebben az esetben olyan húsról lehet szó, amelyet az USA-ban fagyasztottak. Brazíliában egyszerűen csak kifagyasztották, a rossz minőséget pedig sózással álcázták. A brazil hivatalok már igazolták, hogy az előállítók a húsba nemcsak sót és vizet, hanem burgonyakeményítőt és ragasztószalagot is tettek.

 

Fotó: webnoviny.sk

 

Négy évig a fagyasztóban

 

Brazíliában ennek köszönhetően a szavatosságot még két évvel hosszabbíthatták meg. Ezért nem kizárható, hogy a hozzánk került hús körülbelül négyéves lehet.

 

A Közegészségügyi Hivatal már több száz tesztet elvégeztetett és több baromfikészítmény árulását is betiltotta. Elsősorban a brazil termelőktől származó csirkemájakét és csirkemellekét. Igaz, hogy ezek a húsok már nincsenek forgalomban, de az nem kizárt, hogy az emberek fagyasztóiban még megtalálhatóak ezek a termékek.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Pixabay.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!