Oroszország és vezére, Vlagyimir Putyin veszélyt vagy megváltást jelent Európa számára? Többek között erre a kérdésére is kereste a választ az Ipsos Slovakia ügynökség, amely egy átfogó kutatást végzett a International Republican Institue-nak. Lényegében egy olyan projektről van szó, amely a visegrádi négyek (V4) országaiban vizsgálta az orosz befolyás iránti hajlamosságot.

 

A szlovákok 41 százaléka – a visegrádi négyek országai közül a legmagasabb százalékban – úgy gondolja, hogy Oroszország Putyinnal az élén a kereszténység és a tradicionális európai értékek védelmezője főként a család, az iszlám, illetve más nem európai kultúrák területén.

 

 

 hirdetes_810x300  

Ezzel kapcsolatosan Szlovákiában az emberek 37 százaléka úgy véli, hogy Oroszország Putyinnal az élén az ellen az Európai Unió ellen lehet megfelelő szövetséges, amelyik arra késztet minket, hogy elhagyjuk az értékeinket. A megkérdezettek 38 százaléka úgy vélekedik, hogy Oroszországot igenis elfogadná szövetségesnek, ennek ellenére Putyinban nem hisznek. A válaszadók 24 százaléka pedig azt az álláspontot képviseli, miszerint Oroszországnak nem szabadna befolyásolnia az Európai Unió politikáját.

 

 

Végezetül pedig a megkérdezett szlovákok 22 százaléka úgy gondolja, hogy Oroszország külső veszélyt jelent Európa számára, így erős és biztonságos szövetséggel kell fellépni ellene. Ez a százalékos adat a V4-es országok közül a legkevesebbnek bizonyult.

 

 

Forrás: HNonline.sk

Nyitókép: Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!