Tavaly a szlovákiai kórházak rosszabbul gazdálkodtak, mint ahogy azt az állami költségvetés feltételezte (a kórházak tartozásai a tavalyi év első felében 590 millió euróra rúgtak). A költségvetés 50 milliós tartalékkal számolt, ám abból – az egészségügyi intézmények rossz anyagi körülményei ellenére – egy cent sem került a kórházakhoz.

 

A kormány mindenesetre nem hagyta kárba veszni a félretett 50 millió eurót, jutott belőle a filharmonikusoknak, filmkészítésre és Szlovákia soros uniós elnökségére is. Ebből (is) újították fel a Bajmóci várat és nem mulasztották el támogatni a sportot sem.

 

Az illetékesek döntése enyhén szólva is vitatható, bár a pénz egy része az egészségügyben landolt, de nem közvetlenül a kórházak profitáltak belőle. 10 millió eurót a rezidensprogramra fordítottak, amelynek jelenlegi célja általános orvosok képzése, akikből hiány van. A probléma ott kezdődik, hogy nincs semmilyen ösztönző erő, hogy a kevésbé sűrűn lakott területeken akarjon elhelyezkedni egy kezdő általános orvos – egyszerűen nem térül meg a rendelőbe fektetett pénz, nem tud annyit keresni, mint a nagyobb városokban (cikkünk erről itt olvasható).

 

 hirdetes_300x300  

A Gyógyszerfelügyelet is kapott a pénzből, többek között arra a acélra is, hogy kifizesse tartozásait a Kormányhivatal felé.

 

A kördiagramon megtekinthető, kik között oszlott meg az amúgy kórházaknak félre tett 50 millió euró. Forrás: Aktuality.sk

 

Sajátosan felhasznált tartalékok

 

Ódor Lajos a parlament Költségvetési Bizottságának tagja szerint a pénzt arra kellett volna fordítani, amire eredetileg elkülönítették.

 

„Ebben az esetben ez különösen fontos [lett volna], mert tudjuk, hogy az egészségügy jelentősen túllépte a költségvetési keretet, főleg az egészségügyi biztosításokból származó keretet, és így deficitbe került. Erre ahelyett, hogy a tartalékokat – amelyeket épp ilyen eshetőségekre különítenek el – teljesen másra használták fel, így nem fedezték a felhalmozott adósság egy részét sem”

 

Ahogy azzal a Körkép.sk is részletesen foglalkozott, a jelenlegi kormány által tavaly elfogadott költségvetésben is elég érdekes súlypontot kapott az egészségügy. Míg a most-hidas Környezetvédelmi Minisztérium 350 milliónál nagyobb keretet kapott, addig az egészségügy keretét az előző évhez képest 120 millióval visszavágták. A Robert Kaliňák által vezetett Belügyminisztérium idén 200 millió euróval nagyobb keretből gazdálkodhat.

 

Lett volna mire költeni

 

Pedig arra még a sokat bírált Európai Bizottság is figyelmeztette a szlovák kormányt, hogy hiába robog a gazdaság, ha az egészségügy gyenge. Ráadásul úgy, hogy Szlovákia a leggyorsabban elöregedő európai országok között van – és nálunk az egyik legmagasabb a „megelőzhető halálesetek” száma, vagyis nálunk halnak meg a legtöbben egyébként kezelhető betegségekben, mert nem elég hatékony az egészségügy.

 

Az említett 50 millió egy részéből finanszírozták a Marco Polo 2 című filmet és a pozsonyi Filharmonikusok Zenei Ünnepét, de ebből fizették ki a szlovákiai olimpiai sportolók jutalmait is.

 

Nagyjából 270 ezer euró ment el az Európai Unió parlamenti elnökeinek találkozójára, ami miatt akkoriban Andrej Danko (SNS), a szlovák parlament elnöke rengeteg kritikát kapott, például azért is, mert a találkozó menüje (270 emberre) áfa nélkül került 60 ezer euróba (fejenként 220 euróba).

 

Mi költjük a legtöbbet a régióban egészségügyre, a többiek mégis tovább élnek

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: SME.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!