„A Magyar Közösség Pártja Pozsony megyében ismét széleskörű jobboldali koalícióban indul” – olvasható az MKP szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalásában.

 

A magyar párt kiemeli, hogy koalíciós partnerei Pozsony megyében az ellenzéki SaS, az OĽaNO, a NOVA, az OKS, a KDH és a ZZ (Zmena zdola) lesznek.

 

Az MKP állásfoglalásában egyértelműsítette, hogy Pozsony megyében eddig minden választási ciklusban egy jobboldali koalíció tagjaként mérettette meg magát, ám idén új helyzet állt elő: kikopott belőle az SDKÚ-DS, amely szinte megszűnt létezni és a Most-Híd is, amely koalíciós tagsága miatt vesztette el hitelét a jobboldali pártok és szavazók körében.

 

 hirdetes_810x300  

„A megye nem egész 4%-os magyarsága először kényszerül majd a megyei választások történetében dönteni, melyik magyar jelöltnek szavaz bizalmat, ami könnyen oda vezethet, hogy a nevető harmadik lesz sikeres, és a magyarságnak nem lesz a megyében képviselője, aki érdekeinket keresztülviszi, védi.

 

Ezen azonban az MKP nem tud változtatni, partnereink kategorikusan kizárták a Most-Híd esetleges koalíciós tagságát. Az MKP járási szinten sem tudott megegyezni a Most-Híddal, annak teljesíthetetlen követelése miatt, miszerint a szenci körzetben az eddig két ciklusban tevékenykedő, sikeres megyei alelnök helyett ők akartak jelöltet indítani. Ezt természetesen nem tudtuk akceptálni.”

 

írja az MKP, hozzátéve, hogy koalíciós partnereivel folytatott több hónapos tárgyalás-sorozatát június végén csaknem teljesen elölről kellett kezdeni, mivel Pozsony megyében új körzeteket szabtak és a választható képviselők számát 44-ről 50-re emelték.

 

„Ennek ellenére aránylag rövid idő alatt megegyezés született. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy problémamentes tárgyalások következménye a megegyezés, sőt kemény harcok után és több, gyakran fájó kompromisszum megtétele nyomán alakult ki a megyei jelöltlista.”

 

Bővülhet a magyar képviselet Pozsony megyében

 

A magyar párt állásfoglalásában úgy fogalmazott:

 

„Az elmúlt 4-éves időszakban tanúsított kiváló munkája alapján megbízható partnerként vágott neki a tárgyalássorozatnak és harcolta ki azt az eredményt, amely szerint a 2017-es megyei választásokon 2 hellyel tudta növelni indítható jelöltjeinek számát. Ráadásul ezek a helyek mind stratégiailag fontos körzetekben vannak, amelyekben a megye magyarsága él.”

 

Mint kiderült, az MKP egy-egy megyei képviselő-jelöltet indíthat Vereknyén és Pozsonypüspökin, a Szenci járásban pedig megszerezte azt a négy körzetet, ahol magyarok élnek. Pozsony megyében tehát egy sikeres választás esetén az MKP a jelenlegi 4 képviselői helyét 6-ra tudja növelni. A párt sajtóosztálya jelezte, hogy a jelöltek kilétét a jövő héten zajló járási konferenciák után hozzák nyilvánosságra.

 

Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!