A bősi erőmű ügyében még további perek is folyamatban vannak Szlovákia és a Szlovák Villamosműveket korábban privatizáló olasz Enel között.

 

„Jó hírem van a szlovák közvélemény számára. Ma itt kijelenthetjük, hogy nem létezik semmi, ami elvehetné Szlovákiától ezt a gyöngyszemet”

 

közölte Robert Fico kormányfő mai sajtóértekezletén, amelyet a bősi erőműben tartott meg.  Annak apropóján járt Bősön, hogy a Bécsi Nemzetközi Döntőbíróság a múlt pénteken született döntése értelmében nem adott igazat a Szlovák Villamosműveknek, amely mintegy 600 millió eurós kártérítést követelt a szlovák államtól a cég visszavétele miatt.

 

Fico szerint a kormány filozófiája nagyon világos: a korábban privatizált vagyont, ahol lehetséges, visszajuttatni állami kézbe. Ez a Transpetrol esetében sikerült, amelyet teljes mértékben visszaszereztünk az állam számára, mondta. A Szlovák Gázműveknél pedig a tulajdonosváltás után vonták ellenőrzés alá az anyacéget.

 hirdetes_810x300  

 

Fico szerint az Enel bónuszként kapta a Dzurinda-kormánytól a villamosműveket

 

Ezután került sor a Szlovák Villamosművekre, amelyet Robert Fico Szlovákia történetének legelőnytelenebb és legrosszabb privatizációjának nevezett.

 

„Nagyon bosszantott, hogy az áramtermelés 10 százalékát adó Szlovák Villamosműveket ajándékként adta át az olasz Enel cégnek a második Dzurinda-kormány”

 

– jegyezte meg elődje címére a miniszterelnök. Megdicsérte a sajtóértekezleten szintén jelen lévő Peter Žiga gazdasági minisztert, aki még környezetvédelmi minisztersége idején olyan alapos tervet készített, amelynek eredményeképpen 2015-ben az állam vissza tudta szerezni az ellenőrzést a Szlovák Villamosművekben.

 

Fico nem mulasztotta el megemlíteni, hogy ehhez még párosultak a szlovák bíróságok döntései is. Emlékeztetett arra is, hogy ugyancsak 2015-ben a kerületi bíróság határozata leszögezte: a bősi erőmű bérletéről az olasz Enellel megkötött szerződés kezdettől fogva érvénytelen volt.

 

Fotó: teraz.sk

 

„Azt kiabálták nekünk, hogy kalandorok vagyunk és a bíróságon százmilliókat fogunk veszteni”

 

A bírósági határozatok alapján vehette vissza a szlovák állam a Szlovák Villamosműveket az olaszoktól. A kormányfő úgy fogalmazott:

 

„Ekkor támadt a kormányra más ellenségekkel együtt Richard Sulík is, akik azt kiabálták, hogy kalandorok vagyunk, mert a döntőbíróságon úgyis veszteni fogunk, méghozzá százmilliókat. Nem átallottak annexiót emlegetni, a Krím bekebelezésének analógiájára”

 

– mondta a szlovák kormányfő.

 

Bécsben az Enel keresetét teljes egészében elutasította a bíróság

 

„Bejelentem a szlovák polgároknak, hogy ugyan az Enel 66 százalékos tulajdonos a Szlovák Villamosművekben és valóban a bécsi döntőbírósághoz fordult, de ez a nemzetközi bíróság döntött és múlt pénteken azt a határozatot hozta, hogy az Enel keresetét teljes egészében elutasítja”

 

– jelentette ki Robert Fico elégedetten a sajtóértekezleten. Nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy ez az ő kormánynak az érdeme és külön kiemelte Žiga miniszter szerepét.

 

Fico: Innen üdvözlöm azokat, akik ugatnak

 

„Végérvényesen elutasította a bíróság és innen üdvözlöm azokat, akik ugatnak, beleértve Sulík urat is.”

 

kritizálta Fico az ellenzéki politikust, hozzátéve, hogy „néha tökösen kell eljárni, hogy meghozhassunk bizonyos döntéseket”, és hogy az ő kormánya képes volt az ilyen döntésre.

 

„Fel szeretném szólítani azokat fenékrázókat, akik a szlovák ellenzék soraiban mozognak, hogy talán itt az ideje a bocsánatkérésnek”

 

– fogalmazta meg Robert Fico az ellenzéknek célozva.

 

A Szlovák Villamosművek 592 milliós kártérítést követel az államtól

 

A korábban privatizált Szlovák Villamosművek azért, hogy az állam visszavette állami tulajdonba a bősi erőművet, mintegy 590 millió eurós kártérítést követelt. Ez az összeg felöleli a bősi vízerőmű technológiáit és eszközértékét, amelyeket az erőmű átadott a Bőst működtető állami Vízgazdálkodási Beruházó Vállalatnak, valamint a bevételeket is, amelyeket megtisztítottak az erőmű 22 éves működésének üzemviteli ráfordításaitól.

 

Az állam és az Enel jogvitája még nem zárult le

 

További bírósági perek is zajlanak még, amelyeket Szlovákia folytat a Szlovák Villamosművekkel a bősi erőmű ügyében. Ezeknek többek között az is része, hogy a Vízgazdálkodási Beruházó Vállalat az olasz beruházó cégtől kártérítést követel azért, mert az állam szerint 9 éven át jogellenesen működtette az erőművet.

 

 

 

Vonyik Erzsébet

Körkép.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!